Румунски неурохирург: Ово је најбољи начин да сачувате здравље мозга

Г.С.
Foto: Скриншот

Негативне навике као што су пушење, алкохол, нередовна исхрана као и недостатак сна, умногоме утичу на рад мозга и на његово здравље.

Румунски неурохирург Влад Циуреа чврсто савjетује на који начин треба стимулисати и опустити мозак:

„Као неурохирург често видим патње на лицима својих пацијената. Неурохируршке интервенције плаше их више од самих проблема. И то је нормално. Мозак није орган који можемо да контролишемо. Можда не знате, али мозгу је такође потребан одмор и пажња,“ тврди он.

За вријеме празника или одмора, у искушењу смо да себи дозволимо превише: једемо превише, пијемо превише, сједимо за рачунаром до касно ноћу, пушимо много, злоупотребљавамо кафу...

„Мозак никад не спава, али постоји неки начин да га одморите и стимулишете. Да, мозгу су потреби позитивни подстицаји,“ објашњава овај неурохирург и професор.

Влад препоручује спавање без мобилног телефона у близини. Ујутру би требало прво да погледате у небо или једноставно уживате у погледу кроз прозор како бисте стимулисали своје визуелне центре. Његова препорука је и да слушате музику која вам подиже расположење и да попијете воду одмах, чим се пробудите.

Једите умјерено, јер желудац преоптерећује мозак. Испијање црног вина се такође препоручује јер помаже при чишћењу капиларних вена у мозгу, али не смијете да претерате јер алкохол напада нервне ћелије.

И смањите гледање телевизије.

„Ако сте пушач, онда једном недељно организујте пражњење мозга. Купите једну заиста квалитетну и добру цигарету. Испушите ту једну цигарету умјесто паклице,“ саветује овај лекар.

Златно правило за одморан мозак по Владу Циуреу, је тишина! Он савјетује да одвојите вријеме за уживање у тишини, да бисте средили своје мисли.

Сваки дан приуштите себи радост, јер радост је права храна за мозак!
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана