Ово је најбоља замјена за кафу, а помаже и у мршављењу

ГС
Foto: Илустрација

Кад бисмо пили чаја колико и кафе, ризик за деменцију смањио би се и до 60 посто, а најбоље је пити црне чајеве.

Црни чај, ујутру када се пробудимо, са својом богатом мјешавином нуди инфузију кофеина и антиоксиданата која буди чула, обезбјеђујући лагано повећање енергије.

У црном чају уживају сви – неки овај тамни еликсир пијуцкају чист, док му други додају мало млијека. 

Иако је за љубитеље чаја црни право задовољство, већина њих не зна да он има неколико здравствених предности. 

Маитри Гала, виши нутрициониста у Фортис Хоспитал, Мулунд, Мумбај, објаснила је за HealthShots да је црни чај један од најпопуларнијих чајева широм свијета и да је међу четири врсте које се праве од листова биљке Camellia Sinensis.

Здравствене предности црног чаја
Док црни чај пролази кроз оксидацију, што му даје неке додатне предности, када је ријеч о зеленом чају то није случај. Током оксидације, катехини се претварају у теарубигине, теафлавине и флавоноле, којих нема у зеленом чају. Црни чај је пун антиоксиданата и нуди неколико здравствених предности, а то су:

Побољшава здравље цријева
Црни чај се припрема од потпуно ферментисаних листова биљке Цамеллиа Синенсис. Садржи катехине и теафлавине, који помажу у снижавању нивоа холестерола. Унапређује здравље срца

Флавоноиди у црном чају могу помоћи у смањењу нивоа холестерола, контроли крвног притиска и на крају смањити ризик од болести повезаних са срцем.

Побољшава концентрацију

Некада нам је тешко да останемо будни током дана. Има чак и ситуација када осећамо да имамо мање енергије. Рјешење за побољшање здравља нуди црни чај јер садржи кофеин и Л-теанин – аминокиселине које побољшавају будност и концентрацију.

Помаже у губитку тежине

Црни чај је нискокалоричан и ако га пијемо незаслађеног идеалан је здрав напитак, и одлична опција за све оне који желе да се реше вишка килограма. Флавони су повезани и са смањењем тежине, БМИ и обима струка. Будући да су флавони присутни у црном чају, погодни су за смањење сала на стомаку и смањење тјелесне тежине, посебно када се комбинују са правилном исхраном и режимом вјежбања, додаје Гала, а преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана