Ово је једна од најмистериознијих болести код људи: Може имати фаталан исход

Г.С.
Ово је једна од најмистериознијих болести код људи: Може имати фаталан исход

Мјесечарење је још увијек дијелом мистериозно стање иако велики број дјеце, али и људи има овај медицински проблем.

„Ријетко причамо о мјесечарењу али је то врло честа болест код људи. Свако четврто или пето дијете болује од мјесечарења, али сва срећа та болест послије 20. године спадне на 4 одсто. То је једна фасцинантна појава чију смо природу сазнали прије неких 15, 20 година, а до тада је сматрана као феномен. Она иза себе крије потпуну заборав за оно што се дешавало током ноћи“, објашњава Славко Јанковић, експерт медицине спавања за ТВ Прва.

Оно што је посебно необично код мјесечарења је што појединци имају способност да ходају и спавају у исто вријеме.

„Имамо људе који имају способност да спавају и ходају у исто вријеме, а то искључује једно друго. Они имају ту способност јер спавају и сањају фронталним дијеловима мозга, предњим дијеловима којима ми мислимо, али њихови централни дијелови којима ходамо, код њих су будни“, објашњава Јанковић.

Мјесечарење може бити изузетно опасна појава која може да има фаталне исходе.

„Током мјесечарења може да се догоди да људи смртно страдају. Они некада имају халуцинације и тако могу несрећно да падну кроз прозор. Мјесечарење је потенцијално опасно, а да би се избјегли такви случајеви потребно је да се остави неко свјетло у ходнику или купатилу то може да буде једна опција код дјеце, али код одраслих особа је то мало другачије па се обично стављају решетке на прозоре“, објашњава Јанковић.

Експерт медицине спавања истиче и да није познато зашто до мјесечарења долази, али оно може да се јави чим дијете прохода, а најчешће од 14. до 18. године, али тај проценат послије 20 године падне на 4 одсто.

„Уколико се осјете угрожени мјесечари су у стању некога да повриједе. Чак је у Канади снимљен и један филм о човјеку који је убио свог таста и ташту. Он је отишао у полицијску станицу и рекао да мисли да је урадио нешто страшно али није знао шта. Прије тога му је дијагностиковано мјесечарење. У Канади је зато јасно постављен правни систем који је далеко одмакао у том погледу“, објашњава Јанковић., преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана