Ово је 14 разлога због чега смо исцрпљени

ГС
Foto: Илустрација

Стручњаци откривају навике због се можда осјећате уморно, а уједно предлажу и које промјене бисте могли да уведете у свакодневну рутину како бисте повратили снагу и енергију.

1. Изостављање тренинга

Уколико прескочите одлазак на тренинг да бисте сачували енергију заправо правите себи “медвеђу услугу”. Редовно вјежбање повећава снагу и издржљивост, помаже да кардиоваскуларни систем ради ефикасније и испоручује хранљиве материје и кисеоник у ткива.

Сљедећи пут кад будете били у искушењу да по повратку са посла легнете на кауч идите у брзу шетњу – нећете зажалити.

2. Не пијете довољно воде

– Чак и блага дехидрираност, само два одсто нормалног губитка течности, утиче на ниво енергије – каже дијететичар Ејми Гудсон.

Дехидрација узрокује смањење запремине крви, што чини да крв буде гушћа, а то представља оптерећење за срце.

3. Имате мањак гвожђа

Недостатак гвожђа може учинити да се осјећате успорено, раздражљиво, слабо и да имате потешкоћа са концентрацијом.

– Мањак гвожђа вас чини уморним, јер мање кисеоника путује до мишића – каже Гудсон.

Повећајте унос гвожђа да бисте смањили ризик од анемије: једите посну говедину, пасуљ, тофу, јаја, тамнозелено лиснато поврће, орашасте плодове и путер од кикирикија и комбинујте их са изворима витамина Ц.

Ипак, имајте на уму да недостатак гвожђа може да буде посљедица основног здравственог проблема, па уколико имате наведене симптоме обавезно разговарајте са својим доктором.

4. Перфекционизам

– Тежња да будете савршени чини да проводите много више времена на послу – каже Ирена Левин, професор психијатрије на Медицинском факултету Универзитета у Њујорку.

– Постављате циљеве које је немогуће достићи, због чега се стално осјећате незадовољно.

Она препоручује да поставите временско ограничење за пројекте које радите и да се стриктно држите рокова. Временом ћете схватити да вријеме које сте трошили да бисте савршено завршили неки пројекат заправо није утицало на квалитет вашег рада.

5. Анксиозност

Уколико вас шеф неочекивано позове на састанак, а ви мислите да ћете добити отказ, иако нема реалног разлога за то, могуће је да сте анксиозни. Народним језиком речено, ако залуд бринете и од “комарца правите магарца”, терате организам да све вријеме буде у стању приправности како би се одбранио од непостојећег непријатеља.

То дјелује изузетно исцрпљујуће и на мозак, па и не чуди што стално осјећате умор.

– Анксиозност може да вас паралише и да вас ментално исцрпи – каже Левин.

– Кад ухватите себе да размишљате о најгорем могућем сценарију, дубоко удахните и запитајте се колико је реално вјероватно да ће се он заиста и обстинити. Излазак напоље, медитација, вјежбање или разговор са пријатељем могу вам помоћи да се осјећате боље.

6. Прескачете доручак

– Доручак је као паљење ватре у тијелу за покретање метаболизма – каже дијететичар Ејми Гудсон.

– Уколико прескочите доручак, осјећаћете се успорено.

Она предлаже немасне протеине, здраве масти и интегралне житарице. Примјера ради, комбинујте овсене пахуљице са протеинским прахом и путером од кикирикија. Још једна здрава опција подразумијева смути направљен од воћа, протеина у праху, немасног млијека и бадемовог путера. Најзад, нећете погријешити ни ако за доручак поједете два парчета хљеба од интегралног брашна, јаја и грчки јогурт.

7. Живите на брзој храни

Намирнице пуне шећера и простих угљених хидрата имају висок гликемијски индекс, а стални скокови шећера у крви праћени наглим падом шећера узрокују умор.

– Одржавајте ниво шећера у крви стабилним тако што ћете у сваком оброку имати такозване мршаве протеине заједно са житарицама од цијелог зрна – препоручује Гудсон.

Добру комбинацију чине печена пилетина и интегрални пиринач, лосос и слатки кромпир или салата са пилетином и воћем.

8. Не умијете да кажете “не”

Угађање људима често доводи до осјећаја личног незадовољства. Да ствар буде још гора, ако се дуго времена трудите да свима изађете у сусрет, можете да осјетите бијес и/или љутњу.

– Увјежбајте да кажете “не” наглас – саветује Сузан Алберс, клинички психолог са клинике у Кливленду.

9. Неуредан радни простор

Према студији Универзитета Принстон, претрпан радни сто психички исцрпљује, ограничава способност фокусирања и ограничава способност мозга да обрађује информације.

На крају сваког дана побрините се да ваш радни сто и предмети на њему буду доведени у ред, савјетују стручњаци. То ће вам помоћи да позитивно започнете дан сљедећег јутра.

10. Радите и ван радног времена

Провјера електронске поште кад би требало да се опустите доводи вас у опасност од синдрома сагоријевања, упозоравају стручњаци.

Такође, кад током радног времена правите паузе, бићете креативнији, продуктивнији и ефикаснији.

11. Пијете прије спавања

Једна или две чаше вина пре спавања у почетку могу да вас опусте, али дугорочно гледано могу да буду кривци за лош сан и исцрпљеност.

– Алкохол у почетку производи опуштајући ефекат, али на крају саботира добар сан – каже др Ален Тоуфајг.

– Уколико пијете и увијек се будите три до пет сати послије одласка на спавање, то је одличан показатељ да је алкохол проблем – тврди Мајкл Перлис, директор програма бихејвиоралне медицине за спавање на Универзитету у Пенсилванији.

Препорука је да три до четири сата прије одласка на починак не конзумирате алкохол.

12. Провјеравате електронску пошту прије спавања

Плаво свијетло таблета, мобилног телефона или лаптопа може да наруши природни циркадијални ритам вашег организма потискивањем мелатонина, хормона који помаже у регулисању циклуса спавања и буђења.

Осјетљивост на свјетлост коју емитују геџети варира од особе до особе, али је генерално добра идеја избјегавати сву технологију сат до два прије спавања.

13. Кофеин је ваш главни савезник

Уколико спадате у особе које не могу да замисле јутро без кафе и навикли сте да конзумирате веће количине да бисте “прегурали” дан, можда управо у томе лежи разлог вашег хроничног умора. Наиме, стручњаци упозоравају да неправилна употреба кофеина може да поремети циклус спавања и буђења.

Многи су већ искусили да им је тешко да заспу ако попију шољицу кафе сат или два прије одласка на спавање, али стручњаци сугеришу да кафу не би требало пити барем шест сати прије одласка у кревет, пише Телеграф.

14. Викендом остајете до касно

Кад дође викенд, имате навику да останете будни до ситних сати? То ремети ваш уобичајени ритам спавања, па није ни чудо што се понедјељком будите уморни и сумњате да ћете имати енергије да обавите све оно што вас чека првог радног дана.

Умјесто тога, покушајте да викендом током поподнева одријемате двадесетак минута ако намјеравате дуже да останете будни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана