Овим тестом сами можете провјерити имате ли ризик од можданог удара

Kliks
Foto: Shutterstock

Превенција је увијек боља од лијечења, а њоме можете спријечити озбиљне посљедице. Зато тестом који можете урадити сами провјерите имате ли ризик од можданог удара.

Сваке године у Великој Британији преко 100.000 људи доживи мождани удар и они су одговорни за више од 38.000 смртних случајева. Па чак и за 1,3 милиона Британаца који су преживјели мождани удар - многи живе са инвалидитетом, пише Сан.

Стручњаци су позвали Британце да се тестирају на "тихо" стање срца које је један од водећих узрока озбиљних можданих удара. Атријална фибрилација је уобичајено стање срчаног ритма у Великој Британији, које погађа око 1,6 милиона људи.
Људи са овим стањем имају неправилне откуцаје срца који су често веома брзи. АФ је повезан са отприлике једним од пет можданих удара, према Удружењу за мождани удар. А мождани удари код особа са АФ су тежи и вјероватније ће довести до смрти или озбиљног инвалидитета.
Јулиет Боуверие ОБЕ, из Удружења за мождани удар, рекла је: "Уз рану дијагнозу и ефикасно лијечење АФ, ризик од можданог удара драматично се смањује, па је од виталног значаја да се редовно контролише."
"Заиста је лако провјерити властити пулс и наше истраживање нам је показало да већина људи то може. Опипајте пулс на запешћу или врату како бисте били сигурни да има правилан откуцај. Ако сумњате да имате неправилан пулс, обратите се свом љекару опште праксе", додаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана