Ових пет пробиотичких намирница доприносе здрављу цријева

ГС
Ових пет пробиотичких намирница доприносе здрављу цријева

Пробиотици су можда појам који вам је познат. Ове корисне бактерије у вашим цријевима служе бројним функцијама, од помагања пробаве до контроле тјелесне тежине.

Међутим, да би корисне бактерије опстале, потребна им је пробиотичка храна као извор горива. Иако се можете одлучити за додатак за повећање уноса пробиотика, многе свакодневне намирнице природно пружају овај специфичан облик влакана.

Срећом, многе пробиотске намирнице су уобичајене у америчкој прехрани и лако се могу укључити у ваш план оброка за здравији пробавни систем.

Лук

Познат по снажном укусу и мирису, лук садржи инулин, као и врсту угљикохидрата који се назива фруктоолигосахариди или ФОС. Овај облик угљикохидрата може се користити као нискокалорична алтернатива шећеру када се екстрахира из хране, а служи и као пробиотик. Додавање сировог или куханог лука вашим оброцима одличан је начин да појачате пробиотике, као и антиоксидансе.

Банана

Ако тражите лагане грицкалице које служе као пробиотик, банане би требале бити на врху ваше листе. Не само да су извор влакана, витамина и минерала, већ банане садрже и отпорни шкроб. Највише отпорног шкроба ћете пронаћи у бананама које су још зелене и чини се да овај спој има пробиотичке ефекте.

Сјеменке лана

Ланене сјеменке су одличан састојак за додавање у смоотхие. Ове сјеменке пружају корисне омега-3 масти и антиоксидансе, а такођер су извор пробиотика. Због свог садржаја влакана, ланено сјеме може подржати здраве цријевне бактерије и подстаћи правилност пробаве.

Ланено сјеме можете јести цијело или мљевено. Додајте их у смоотиеје, убаците у пекарске производе или поспите овсене пахуљице.

Производи од пшенице

Намирнице направљене од пшенице пружају пробиотичке функције. Специфични облик влакана у пшеничним мекињама подржава здраве бифидобактерије у вашим цријевима које могу потакнути опћу пробаву и ублажити неке пробавне проблеме.

Када бирате намирнице на бази пшенице, попут тјестенине, хљеба и крекера, потражите оне које садрже цјеловиту пшеницу као примарни састојак.

Грах

Уз многе сорте које можете изабрати у овој категорији, грах је одличан извор влакана и пробиотика. Једна студија је истакла да редовна конзумација граха доводи до побољшања микробиома цријева. Сматра се да овај исход спрјечава рак и може користити другим подручјима здравља пробаве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана