Ових пет намирница повећавају шећер у крви и доводе до дебљања

Г.С.
Ових пет намирница повећавају шећер у крви и доводе до дебљања

Шећер у крви или глукоза је главни извор енергије за тијело, а одржавање уравнотежених и стабилизираних нивоа је од суштинског значаја за укупну добро стање тијела.

Када једемо, угљикохидрати се разлажу на глукозу, која улази у крвоток. Иако није тајна да грицкалице пуне шећера могу узроковати скокове шећера у крви, неке свакодневне намирнице могу имати исти учинак, преноси Кликс.

Воћни сок

Воћни сокови можда звучи здраво, али вјеровали или не, многи од њих садрже пуно шећера са једва икаквим влакнима. Воћни сокови су често концентрирани извори природних шећера, попут фруктозе, који се брзо апсорбирају у крвоток. За разлику од цијелог воћа, овим соковима недостају влакна која помажу у успоравању апсорпције шећера.

Воћни сокови с вјештачком аромом с великим количинама доданих шећера су најгори за дебљање и шећер у крви. То обично укључује ствари попут воћног пунча, лимунаде, хавајске пунч, високи-ц и воћних коктел сокова. Ови воћни сокови садрже врло мало воћа, ако их уопште има.

Житарице

Житарице су популарна намирница за доручак која се може наћи у готово свачијој остави. Али многе комерцијално доступне житарице могу узроковати скокове шећера у крви због високог нивоа рафинираних угљикохидрата и доданих шећера.

Чак и оне које се продају као „здраве“ или „цјеловите житарице“ могу садржавати значајне количине скривеног шећера, који се брзо разлаже у глукозу, што доводи до брзог повећања нивоа шећера у крви.

Помфрит

Ставке из менија брзе хране можете повезати с дебљањем, али они такође могу утјецати на ниво шећера у крви. Обично се ови кромпири прже у дубоком уљу у нездравом уљу, што може повећати њихов садржај калорија и масти, али главна брига су рафинисани угљикохидрати. Они се брзо разлажу у шећер у крвотоку.

Помфрит садржи трансмасти које доприносе упали и отпорности на инзулин ометајући нормалну функцију инзулина. Такођер, трансмасти су повезане с повећањем висцералне масти, која се складишти око унутрашњих органа.

Конзервисано воће у сирупу

Иако воће може бити одличан избор за цјелокупно здравље, важно је запамтити да оно има своје природне шећере у себи. Дакле, када је у питању конзервисано воће с додатком сирупа, сируп који се користи често има превише шећера као што је кукурузни сируп са високим садржајем фруктозе или обични шећер. Ови додани шећери значајно повећавају укупан садржај шећера у воћу.

Воће у конзерви које се чува у сирупу није само по себи еквивалентно воћу. У сирупу је обично много додатог шећера да би се сачувао. се чувају у води, што може смањити додане шећере био на воћу, преноси Кликс.

Заслађени јогурти

Многи заслађени јогурти се обично продају на начин да мислите да су здрави за вас. Док јогурти попут обичног грчког јогурта имају много предности, другачија је прича са заслађеним, прерађеним јогуртима. Заслађени јогурти често садрже велике количине додатих шећера, који се брзо апсорбирају у крвоток. Као и остала споменута храна и пића, и ови јогурти доводе до брзог повећања нивоа глукозе у крви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана