Ових осам предмета никако не смијете дијелити

ГС
Ових осам предмета никако не смијете дијелити

Још од дјетињства родитељи нас уче да је дијељење с другима добра ствар коју требамо практиковати, било да је ријеч о посљедњем комадићу чоколаде или нашим емоцијама.

Али, када је у питању дијељење личних предмета с другима постоји граница коју је паметније не прелазити, пише Н1.

Ово је осам предмета које би требали користити само ми.

1. Шешири

Шешири и друга покривала за главу, али и чешљеви, четке и гумице за косу могли би лако пренијети вашке. Осим тога, нежељене вашке можемо добити и ако спавамо на туђем јастуку.

Сљедећи пут када затребате шешир или капу да се заштити од хладноће или сунца побрините се да сте ви њихов власник, пише Bright Side.

2. Крема за лице

Маске, серуми и креме за лице паковане у теглице су врло личне ствари за његу. Свакодневним умакањем прстију у крему постоји велика могућност да се она инфицира бактеријама, посебно ако је дијелимо с неким. То може довести до развоја гљивица, осипа, екцема и многих других кожних болести.

Без обзира на то користите ли крему само ви најбоље је куповати оне у туби.

3. Доњи веш и чарапе

Дијелећи доњи веш рискирамо уринарне и гениталне инфекције, свраб и друго. Што се пак чарапа тиче, њиховим дијељем можемо рискирати неугодну гљивичну инфекцију и осип.

Без обзира на то идете ли на пут или планирате само једну ноћ преспавати код некога опскрбите се својим рубљем.

3. Конац, чачкалица и четкица за зубе

Не можемо ни замислити личнији предмет за хигијену од четкице за зубе и доктори изричито забрањују дијелење истог јер може узроковати озбиљне инфекције. Просјечна четкица која се користи у просјеку три мјесеца на себи може имати бактерију ешерихију коли, стафилокок, херпес, али и остатке хране.

Зубари препоручају да се у случају да немамо при руци четкицу радије послужимо чистим пешкиром него туђом четкицом.

5. Жилети за бријање

И они се налазе на листи предмета који би требали бити само ваши. Према тврдњама љекара, жилет не би требали дијелити јер постоји опасност од заразе хепатитисом и другим болестима које се преносе крвљу (у случају посјекотине). Такође, и многе бактерије и гљивице разможавају се на жилету и могу узроковати бројне кожне проблеме.

 

Немојте заборавити редовно мијењати жилете и никада га немојте дијелити с другима.

6. Камен за стругање пета

Много људи користи камен како би остругали мртву и тврду кожу с пета и он се такође налази на листи предмета које не смијемо дијелити с другим људима због опасности заразе гљивицама. Те су заразе итекако неугодне и тешко их се ријешити.

Ако планирате на дуже путовање на којем постоји могућност да вам затреба камен за пете – понесите свој.

7. Слушалице и “бубице”

Љубитељи музике од њих се не одвајају. Но, људи ријетко размишљају о томе да су њихове “бубице” препуне бакцила с којима долазимо у контакт када их стављамо у уво. Свако од нас у ушима има различите бакциле и ништа се добро се не може десити ако их дијелимо с другима.

Ако баш морате користити туђе “бубице” побрините се да су очишћене средством за дезинфекцију.

8. Јапанке

Најбоља и најпрактичнија обућа за боравак на плажи или на базену су засигурно јапанке које људи без имало размишљања међусобно дијеле. С обзиром да су јапанке танке, боса стопала су нам препуна нечистоћа и бакцила.

Зато заштите своја стопала од гадних инфекција и свој пар јапанки користите само ви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана