Ових болести људи се стиде, а док оду код љекара – може да буде прекасно

GS
Foto: Freepik

Људи се понекад плаше да би други могли да стекну лоше мишљење о њима због неког здравственог проблема и тако се ствара стигма.

Прво, ниједна болест није срамотна. Научно, свака болест је резултат поремећаја у физиологији тијела и захтјева брзу дијагнозу и лијечење. Срамота због симптома или болести само ће погоршати вашу патњу, погоршати симптоме и изазвати даље ширење болести. Постоји огромна листа непријатних здравствених проблема са којима се људи широм света суочавају, а које већина људи неће открити јер се осећају понижено, пише medicinenet.com.

Постоји много болести које код људи изазивају непријатност, а о ових 11 заиста оклијевају да разговарају, преноси Nova.rs.

Сифилис

Сифилис је компликована полно преносива болест (СТД) коју изазива бактерија Трепонема pallidum. Шири се директним контактом са раном сифилиса. Ране се обично појављују на спољашњим гениталијама, вагини и анусу или у ректуму, а могу се формирати на уснама и у устима, па се могу пренети љубљењем. Бактерија се преноси вагиналним, аналним или оралним односом. У раним фазама сифилис се лако може излечити. Ефикасан третман је доступан.

АИДС

Вирус људске имунодефицијенције (ХИВ) циља на имунолошки систем тела. Иако је ХИВ инфекција хронична инфекција која се може лечити, ако се не лечи, може довести до компромитовања имуносистема, познатог и као сида. Неки људи који добију ХИВ инфекцију можда неће развити никакве симптоме и могу бити погрешно дијагностиковани док се не појаве знаци АИДС-а. То може потрајати и 10 година. Рано започињање ХИВ терапије омогућава нормалан живот.

Гљивичне инфекције (генитална/вулвовагинална кандидијаза)

Гљивична инфекција, позната као кандидијаза, узрокујеа гљивица кандида. Вагиналне гљивичне инфекције су честе код жена, а гљивичне инфекције на кожи могу се јавити код мушкараца (свраб). Вагинална гљивична инфекција може изазвати вагинални исцедак, црвенило, свраб или пецкање код жена. Гљивична инфекција на кожи код мушкараца најчешће се примећује на препонама, скротуму или глави пениса. Мушкарци могу развити црвени осип који сврби. Инфекције се лече кремама или супозиторијама или лековима.

Генитални херпес

Херпес симплекс вирус (ХСВ) узрокује генитални херпес, уобичајену сексуално преносиву инфекцију (СТИ). ХСВ се може манифестовати на уснама, устима, гениталијама или аналној регији. Пецкање, бол и пликови на вагини, пенису, спољашњим гениталијама жене и бутинама симптоми су стања. Лечење се углавном састоји од давања лекова који инхибирају вирусе, као што је ацикловир.

Аналне болести

Аноректални проблеми као што су хемороиди, фистуле, апсцеси, фисуре, кожне мрље и инконтиненција столице изазивају нелагоду, агонију, стид и стрес код многих људи. Ови поремећаји се могу лечити брзим лечењем и специфичним променама начина живота. Од кључне је важности да се консултујете са лекаром чим се појаве симптоми како се ситуација не би погоршала или прешла на озбиљније проблеме.

Педикулоза пубиса

Инфестација стидног подручја стидном вашком (Pthirus пубис) најчешће је резултат сексуалног контакта, а може се пренети преко одеће, постељине или пешкира. Свраб је најчешћи симптом. Може се развити и екцем или секундарна инфекција, а повремено плаво-сиве мрље јављају се на кожи. Стидне ваши могу да нападну трепавице, браду, аксиларне и друге длаке на телу. Пажљиво испитивање погођених регија открива вашке на длаци близу површине коже и гњиде. Лекови се издају без рецепта.

Гонореја

То је бактеријска инфекција која се може ширити између сексуалних партнера пенетративним (оралним, вагиналним или аналним) односом. Гонореја се посебно јавља код младих одраслих особа и често је без икаквих симптома. Ако се гонореја не лечи, може узроковати озбиљније инфекције или неплодност. Исцедак из гениталних органа, нелагодност или пецкање су уобичајени знаци. Може се излечити правилном терапијом. Чак и ако се симптоми повуку, важно је спровести терапију до краја и уздржати се од секса.

Кожне болести лица

Разне кожне болести погађају лице и могу изазвати велику муку због видљивости. Акне, екцем, алергије и осетљива кожа су уобичајени проблеми. Могу изазвати мрље, неправилну пигментацију, чак и ожиљке. Већина проблема са кожом је излечива или бар у великој мери излечива. Постављање тачне дијагнозе је кључно за најефикаснију терапију. Дерматолог може да вас посаветује о редовној нези коже, већина проблема може се идентификовати на основу изгледа, а некад се раде тестови на алергије или тестови крви.

Онихомикоза

Онихомикоза (микоза ноктију), позната као гљивица ноктију, болест је која погађа нокте (нокатну плочу) и руку и стопала и узрокује је неколико патогених агенаса (дерматофити, гљивице и калупи). Задебљање, деформитет и промена боје ноктију су индикације болести. У зависности од врсте онихомикозе, орални лек може бити потребан поред локалне терапије. Локални третман је пресудан за обуздавање и слабљење инфективног извора онихомикозе.

Псоријаза

Псоријаза је упорна аутоимуна болест коже која траје дуго. Одликује се црвеним, сврбежним и љускавим подручјима која се најчешће развијају на коленима, лактовима, власишту и доњем делу леђа, али може се појавити било где на телу. Псоријаза се често јавља у раном одраслом добу и не преноси се контактом. Иако не постоји лек за псоријазу, може се ефикасно држати под контролом лековима, исхраном и корекцијом начина живота.

Недостатак либида

Низак либидо може имати психолошке, биолошке или друштвене факторе па је важно испитати све њих како бисте открили шта га узрокује. Депресија, анксиозност или негативна слика о телу могу допринети ниском либиду (психолошком). Низак либидо може бити узрокован поремећајима као што су болести срца и дијабетес, али неким лековима. Људи који имају низак либидо требали би да се консултују с лекарима како би добили дијагнозу и одговарајуће опције терапије, преноси Крстарица

Осам уобичајених неугодних знакова и симптома укључује

Прекомјерно знојење

Затвор

Лош задах

Надутост

Свраб ректума

Смрдљиве ноге

Непријатан мирис тијела

Вагинални мирис

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана