Ови знакови показују да сте зависни од шећера!

GS
Foto: iStock

Шећер не само да додаје килограме вашем тијелу, већ истраживања показују да повећава ризик од кардиоваскуларних болести и дијабетеса типа 2.

Аутор књиге "Лажи које ми је рекао доктор" и љекар Кен Бери наводи да је зависност од шећера мјерљив физиолошки феномен од којег пате многе људи.

- Превише љекара и дијететичара пориче његово постојање, што је врло жалосно. Зависност од шећера многим људима јако отежава промјене у исхрани потребне за побољшање здравља - наводи Кен Бери.

Неки људи са зависношћу од шећера могу се препознати по томе што једу превише, али умјесто да нађу начине да смање унос, они то скривају. Бери наводи да особа која скрива слаткише од других и једе их у тајности, јасно скрива ову зависност.

Треба вам све више слаткиша да бисте задовољили жудњу

Као и код других зависности, ваша толеранција на слаткише може с временом да се развије. У почетку, једна куглица сладоледа је довољна, али како постајете више зависни, потребно вам је све више и више да бисте задовољили потребе.

Шећер једете чак и кад нисте гладни

Зависници од шећера могу да траже слатко чак и ако су управо јели. Ако сте једна од оних особа које након ручка траже комад торте или неки други слаткиш, имате проблем са шећером. Љекари наводе да је то заправо први знак да сте зависник од шећера.

Имате осјећај кривице због једења шећера

Осјећај кривице због једења било које хране може бити знак поремећаја у исхрани. Ако се стидите због своје навике за шећером, можда бисте требали да разговарате о томе са својим љекаром или терапеутом.

Увијек жудите за слатким

Након прекомјерног уноса шећера, ниво шећера у крви ће пасти јер инсулин гура сав тај шећер у ћелије како би спријечио оштећење шећера. Тај пад узрокује низак шећер у крви и више жудње.

Жудите за сланом храном

Жеља за сланом храном један је од знакова да ваше тијело не добија храњиве материје које су му потребне. То је изненађујуће уобичајено међу онима који су зависни од слатке хране, будући да ти људи често имају мањак кључних нутријената.

Ако редовно једете слаткише, вјероватно не једете довољно здравих протеина и масти које вашем тијелу требају. Жудња за сланом храном један је од начина на који вам тијело можда говори да направите паузу од шећера и поједете нешто храњивије.

Покушавате да престанете и имате необичне симптоме

Зависност од шећера може бити зависност од понашања па се тако примјера ради навикнете се на конзумацију шећера након оброка или у одређено доба дана, а може бити и хемијска зависност. Када одустанете или прекинете свој уобичајени распоред, ваше тијело може показивати одређене симптоме.

Неки од најчешћих симптома зависности од шећера могу укључивати главобоље, летаргију или осјећај умора, жудњу, болове у мишићима, мучнину, гасове и надутост па чак и несаницу.

У већини случајева ти симптоми се појачавају након 24 сата. Најбољи начин да се одрекнете шећера је полако, смањивањем мало по мало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана