Ови тихи знакови указују да је ваше тијело можда у проблему

ГС
Ови тихи знакови указују да је ваше тијело можда у проблему

Од рукописа до хркања, то су могући знаци који могу открити најранија упозорења о болести.

Зато пратите сигнале вашег организма и потражите помоћ љекара ако процијените да вам је потребна, јер људско тијело може бити заиста невјероватно. Оно зна како да сигнализира да нешто није у реду и све, од осипа на кожи до кашља који једноставно не престаје, може бити знак да је ваше тијело у проблему. 

Ненамјерни губитак тежине

Ако сте изгубили више од 10 килограма без промјена у исхрани или вјежбању, провјерите шта је узрок. Др Ричард Вендер каже да се необјашњиви губитак тежине најчешће дешава код рака панкреаса, желуца, једњака или плућа, пише магазин Healthy.

Оштећење зуба

Покварени зуби крију проблем са желудачном киселином. Док слатка пића троше зубе на предњем дијелу уста, киселина из једњака има тенденцију да раствори глеђ зуба у задњем дијелу вилице.Такође, оштећење зуба је и знак упале грла, кашља.

Свраб и осип на кожи

Ова реакција, која избија на лактовима, кољенима, задњици, леђима или скалпу, може изгледати сумњиво као екцем, али може бити озбиљније питање: целијакија, аутоимуно стање у којем унос чак и најмање количине глутена изазива  тијело да нападне сопствена цријева. Око 25 процената људи са целијакијом има осип, познат као дерматитис херпетиформис. За разлику од људи са другим облицима целијакије, пацијенти са дерматитисом херпетиформисом не морају да се подвргну ендоскопској биопсији за коначну дијагнозу. Љекар може биопсирати осип и потражити антитијела која указују на целијакију. Када започнете дијету без глутена, осип би требало да нестане, а ви ћете заштитити своје тијело од других дуготрајних, озбиљних тегоба као што су остеопороза или рак танког цријева.

Промјена рада бешике

Неуобичајено мокрење може указивати на рак бешике или простате. Затвор или дијареја могу сигнализирати рак дебелог црева или јајника, а надимање можете приписати вашој исхрани.

Хемороиди

Отприлике једна трећина пацијената са Кроновом болешћу има облик поремећаја који утиче на стварање хемороида. Ако имате нешто што изгледа као хемороиде који не реагују на лијечење, посјетите специјалисте за гастроинтестинални тракт.

Промјене у рукопису

Када помислите на Паркинсонову болест, вјероватно мислите на дрхтавицу, али рани знак упозорења за Паркинсонову болест је много мањи рукопис. "Имам пацијенте да десет пута напишу реченицу попут 'Данас је лијеп дан',” каже др Мајкл С. Окун који открива да се структура ријечи мијења како се понавља писање. Паркинсонова болест се јавља када се нервне ћелије у мозгу оштете или одумиру. Престају да производе што више допамина, хемикалије која шаље сигнале за стварање покрета, а ово узрокује укоченост мишића у рукама и прстима, што утиче на рукопис.

Изливи бијеса

За многе људе, депресија се не представља као безвољно лежање на каучу. Више од половине пацијената са депресијом има раздражљивост и бес, у ствари, ти симптоми депресије су повезани са тежим, дуготрајнијим обликом. Многи случајеви озбиљне депресије добро реагују на комбинацију антидепресива и терапије когнитивног понашања, краткорочне терапије која подучава вјештине да се избјегну штетне мисли или радње, преноси Политикин Магазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана