Ови симптоми указују да вам фали гвожђе

GS
Foto: X.com

Гвожђе је неизоставан минерал који се мора уносити у организам, посебно код жена.

На основу неких симптома, могуће је сазнати да ли вам недостаје гвожђе у крви и које намирнице могу помоћи у смањењу ризика од недостатка гвожђа.

Недостатак гвожђа као минерала може бити узрок анемије, а све то доводи до умора, слабости и вртоглавице. Зато је изузетно важно обратити пажњу на симптоме који указују на то да патите од недостатка гвожђа у крви.

Дакле, важно је имати на уму да је гвожђе кључни нутријент који игра виталну улогу у одржавању здравља. Недостатак гвожђа може имати озбиљне последице по тијело, укључујући умор, слабост, па чак и анемију, а препознавање знакова недостатка гвожђа кључно је да останете здрави.

Светска здравствена организација је препознала анемију због недостатка гвожђа (ИДА) као најчешћи недостатак у исхрани у свијету, са 30 одсто популације погођене овим стањем.

Према подацима објављеним у ЈАМА Нетворк-у, недостатак гвожђа је утицао на скоро 40 одсто Американки старости од 12 до 21 године између 2003. и 2020. године. Анемија због недостатка гвожђа погодила је шест одсто ове популације према истом извхештају, како је написао еаттхис.цом, а пренио Б92.

Симптоми који указују на недостатак гвожђа:
Умор и исцрпљеност

Осјећај умора може бити један од најчешћих симптома недостатка гвожђа. Гвожђе игра кључну улогу у формирању хемоглобина, протеина у црвеним крвним зрнцима који омогућава транспорт кисеоника из плућа до ткива. Када тијелу недостаје пуно гвожђа, црвена крвна зрнца не могу адекватно снабдијевати ткива кисеоником, што доводи до умора и исцрпљености.

Међутим, стручњаци савјетују да провјерите гвожђе у крви ако се стално осјећате уморно, слабо, раздражљиво, али и ако примијетите да нисте концентрисани на оно што радите.

Трудноћа

Довољене количине гвожђа неопходне су будућим мајкама, као и бебама. Зато се провјерава стање како би се на вријеме реаговало и по потреби повећао унос гвожђа.

То додатно компликује чињеница да симптоми повезани са трудноћом могу бити исти као и код недостатка гвожђа, као што су умор, слабост, проблеми са концентрацијом, хладне руке и стопала...

Недостатак енергије и несвјестица

Ако послије вјежбања, што иначе радите, примијетите да вас боле мишићи и ноге - то такође може бити један од симптома. Такође, у случају да ваше физичке активности постану превише напорне или тешке, могуће је да вам недостаје гвожђе јер недостатак смањује издржљивост организма.

Такође, недостатак гвожђа може резултирати смањеним бројем црвених крвних зрнаца или смањењем хемоглобина, што отежава тијелу да снабдијева мозак довољно кисеоника.

Ово може изазвати несвјестице или вртоглавице, посебно када брзо устанете из сједећег или лежећег положаја.

Анксиозност без разлога

Недостаци минерала као што је гвожђе могу довести до осјећаја анксиозности, а то се дешава због недостатка кисеоника који покреће нервни систем вашег тијела. Тада срце почиње да куца и лако се осјећате као да сте усред борбе.

Крхки нокти и коса

Црвена крвна зрнца помажу у снабдијевању ткива кисеоником и хранљивим материјама, укључујући нокте и косу. Недостатак гвожђа може проузроковати недостатак ових есенцијалних хранљивих материја, што резултира ломљивим ноктима који се лако ломе и косом која је сува, слаба и склона ломљењу.

Поред тога, губитак косе може бити повезан са недостатком гвожђа, али немојте паничити ако видите да сте изгубили неколико власи. То увијек можете учинити тако што ћете провјерити крвну слику и консултовати се са својим љекаром.

Али за превенцију, обавезно укључите у своју исхрану здраву и уравнотежену исхрану и исхрану богату гвожђем као што су спанаћ, грашак, лосос и суво воће.

Повећана осјетљивост на хладноћу

Недостатак гвожђа може утицати на циркулацију крви, што може довести до смањеног дотока крви у периферне дијелове тијела, као што су руке и ноге. То може довести до осјећаја сталне хладноће или повећане осјетљивости на хладноћу.

Ако примијетите било који од ових симптома, важно је да потражите савјет од свог љекара да провјерите нивое гвожђа у крви и добијете одговарајућа упутства за љечење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана