Ови рани симптоми указују да имате дијабетес, немојте их игнорисати

ГС
Ови рани симптоми указују да имате дијабетес, немојте их игнорисати

Редовито тестирање шећера у крви може помоћи у раном откривању дијабетеса, међутим постоје неки од раних симптома који указују да болујете од ове све чешће болести.

Чак и благо повишење шећера у крви може оштетити ваше живце, бубреге и мрежницу. А што је разина шећера у крви виша и што дуље не лијечите, штета може бити гора. Многи људи често занемарају ове симптоме, стога годинама могу да пате од дијабетеса, а да тога нису ни свјесни.
Чешће мокрите

Уколико сте примијетили да идете чешће у тоалет него што је то уобичајено, то је знак да бисте могли имати повишен шећер у крви. Ово се посебно односи уколико се будите и мокрите ноћу.

Често имате инфекције

Уколико често имате уринарне или гљивичне инфекције, требали бисте посјетити љекара. Када је шећер у крви висок и бубрези га не могу довољно добро филтрирати, шећер завршава у мокраћи. То узрокује инфекције мокраћног система, а то се посебно односи на жене.

Мршавите без труда

Ако имате дијабетес, ваше тијело не може тако учинковито користити глукозу за своју енергију. Умјесто тога, ваше ће тијело почети сагоријевати масне залихе и могли бисте доживјети неочекивани губитак тежине.
Вид вам се погоршава

Високе разине шећера могу искривити леће у вашим очима и тако погоршати ваш вид. Уколико осјетите да вам се диоптрија промијенила у посљедње вријеме, посјетите офтамолога, а потом породичног љекара како би установио узрок.

Осјећате се уморно

Неколико темељних узрока умора може се односити на дијабетес/високу разину шећера, укључујући дехидрацију због учесталог мокрења, које може пореметити сан и оштећење бубрега. Овај осјећај исцрпљености може ометати ваше дневне активности.

Промјена боје коже

Тамна кожа на наборима на врату и преко зглобова прстију те испод пазуха су врло чести симптоми који могу узроковати дијабетес. Они су свакако симптом који се често појављује и код инзулинске резистенције па је потребно додатно обратити пажњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана