Ови производи за шминкање су потенцијална опасност за здравље

Agencije
Ови производи за шминкање су потенцијална опасност за здравље

Већина производа за шминкање, као што су четке за наношење руменила, маскаре, ружеви за усне и популарни сунђери за наношење течног пудера и прајмера, је контаминирано бактеријама потенцијално опасним по живот, упозоравају истраживачи.

"Производи за шминкање које свакодневно користе милиони широм свијета контаминирани су потенцијално смртоносним бактеријама, као што су Е.коли и стафилококе, јер већина се не чисти и користи се далеко после рока истека", рекао је водећи аутор студије Амрен Башир са Универзитета Астон у САД.

У девет од десет производа пронађене су бактерије које могу изазвати болести у распону од кожне инфекције до тровања крви ако се користе у близини очију, уста или посекотина. Овај ризик се појачава код особа са ослабљеним имунитетом који имају веће шансе да се заразе овим бактеријама. Откривено је да популарни сунђери који се користе за наношење течних пудера и прајмера имају највиши ниво потенцијално штетних бактерија, с тим да већина њих није никада очишћена.

Поменути сунђери за апликацију су често подржани од славних личности широм свијета, што доприноси већој продаји, без размишљања о потенцијалној опасности за здравље.

Истраживачи су открили да су ови производи посебно подложни контаминацији, јер након употребе често остају влажни, што ствара идеалне услове за развој штетних бактерија.

"Лоша хигијенска пракса потрошача када је у питању употреба шминке, веома је забрињавајућа када узмете у обзир да смо пронашли бактерије као што је Е.коли у производима које смо тестирали", рекао је Башир.

Налази откривају да су потрошачи несвјесно доведени у опасност и да би произвођачи и регулаторна тијела требало да учине више на заштити својих купаца тако што ће датум истека рока и начин одржавања посебно назначитити на амбалажи.

"Недопустиво је да се бактерија Е.коли нађе у било којој концентрацији у новим козметичким производима и средствима за њихово наношење", нагласили су истраживачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана