Ови лијекови и врућина могу бити кобна комбинација

ГС
Ови лијекови и врућина могу бити кобна комбинација

Температуре у цијелој земљи расту, а врхунац топлотног таласа очекује се у петак. Иако некима такво вријеме годи, важно је бити на опрезу ако узимате одређене лијекове.

Лијекови за стања као што су високи крвни притисак, болести бубрега и поремећаји менталног здравља могу имати специфичне нуспојаве. Они могу отежати задржавање хидратације или учинковито хлађење по врућем времену.

Због тога би високе температуре за неке могле бити потенцијално опасне, па чак и кобне.

Диуретици

Диуретици се најчешће прописују за лијечење отказивања срца, високог крвног притиска или болести бубрега. С обзиром на то да они повећавају учесталост мокрења, током врућег времена могу нас изложити ризику од дехидрације или неравнотеже електролита што отежава тијелу регулацију температуре, извјештава "Глочесетршајр Лајв".

Онима који користе диуретике, савјетује се да уносе довољно воде и да обрате пажњу на знакове дехидрације попут главобоље, вртоглавице, тамне боје урина и осјећаја жеђи.

Лијекови за крвни притисак

Инхибитори ангиотензин конвертирајућег ензима, који се обично прописују пацијентима са високим крвним притиском, могу бити опасни по врућини јер људи који их узимају могу бити склонији несвјестици или паду.

Ти лијекови такође прикривају осјећај жеђи, због чега је теже препознати долази ли до дехидрације.

Бета-блокатори

Бета-блокатори су још једна врста лијекова који могу снизити крвни притисак, но могу их користити и пацијенти са анксиозношћу.

Представљају ризик током врућина јер повећавају изгледе да се онесвијестите и изгубите ослонац, те смањују способност знојења тијела, што може довести до прегријавања због недовољног хлађења.

Антидепресиви

Одређени антидепресиви могу појачати знојење и сузбити жеђ, чинећи кориснике склонијима компликацијама повезанима са дехидрацијом.

Они који узимају лијекове за штитну жлијезду због успореног рада, такође би могли бити под ризиком од дехидрације јер ти лијекови могу повисити тјелесну температуру и отежати ефикасну регулацију тјелесне температуре.

Лијекови за АДХД

Стимуланси, као што су амфетамини и лијекови који се користе за лијечење поремећаја пажње и хиперактивности (АДХД), такође могу повећати ризик од болести повезаних са врућином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана