Ове три намирнице смањују боре и мрље на кожи

GS
Foto: Instagram

Како стручњаци објашњавају, оно што уносимо у наше тијело утиче на квалитет наше коже како старимо.

Исхраном можемо успорити изглед коже који долази са старењем, као и смањити могућност појаве бора.

Осим тога, знамо да конзумирање превише шећера може оштетити колаген и довести до прераног старења.

Ове намирнице чине супротно - подржавају здравље коже и помажу у смањењу бора. Ове три намирнице можете укључити у своју исхрану, јер ће подстаћи глатку, чврсту и мекану кожу.

1. Бадеми

За међуоброк који ће вас заситити и радити на смањењу бора, стручњаци предлажу бадеме.

"Једна студија спроведена на групи жена у постменопаузи испитивала је конзумацију бадема на различитим параметрима коже. Резултати студије сугеришу да дневна конзумација бадема може смањити јачину бора и интензитет пигмента лица. То би могло бити повезано с антиоксидативним компонентама у бадемима, попут витамина Е", рекла је докторка Џесика Малох, специјалиста интегративне дерматологије.

Група која је јела бадеме свакодневно током 16 недјеља смањила је појаву бора за 16%, у поређењу с другом групом. Такође су изјавили да су им се тамне мрље смањиле за око 20%.

2. Лосос

Лосос је још једно јело за које стручњаци за његу коже истичу да је добро, јер је богат протеинима, масним киселинама и антиоксидансима.

"Омега-3 масне киселине доказано повећавају хидратацију коже, смањују стрес коже изазван УВ зрачењем, смањују фото-старење и пружају фотозаштиту", изјавила је докторка и стручњакиња за функционалну медицину, Алехандра Караско.

Али нису само масне киселине у фокусу љепоте. Лосос садржи мноштво антиоксиданса, посебно импресивног астаксантина. То је моћан борац против слободних радикала који клинички доказано побољшава хидратацију коже, повећава еластичност, побољшава текстуру коже и смањује фине линије и старачке пјеге.

У једном испитивању на 46 здравих жена, истраживачи су открили да су оне које су узимале капсуле астаксантина током шест недјеља имале значајно смањење параметара бора у поређењу са учесницама које су узимале плацебо пилуле. Када је 30 здравих жена узимало капсуле астаксантина и мазало раствор астаксантина на кожу током осам недјеља, њихове старачке пјеге су се смањиле те су примијетиле повећање еластичности и побољшану текстуру коже.

3. Манго

За оне који воле слатко, манго је фантастично воће за грицкање - само водите рачуна о томе колико поједете.

У једној студији истраживачи су посматрали ефекте конзумирања пола шоље манга или шоље и по манга, четири пута нејдељно током 16 недјеља. Открили су да је уз сервирање пола шоље дошло до смањења дубине бора, што се може повезати с одређеним садржајем каротеноида и флавоноида у мангу. Али открили су да је с порцијом од 1,5 шоље дошло до повећања изражености бора. То је вјероватно због високог садржаја шећера - навела је докторка.

Оно што једете утиче на то како ваша кожа изгледа како старите – то иде на боље или на горе.

Иако је важно да се не преокупирате дијетама, треба знати да је храна за организам уједно и храна за кожу. Треба знати да оно што конзумирамо утиче на кожу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана