Ове навике у исхрани могу ослабити ваш имунитет

ГС
Foto: Илустрација

Навике у исхрани могу нам помоћи да ојачамо имунитет или, пак, да га ослабимо.

1. Много соли

Конзумација хране која садржи доста соли није добар избор нимало. Вишак натријума у организму може изазвати слабост мишића, грчеве, оток, али и слабљење имунитета. Ресурси које би тело требало да троши на борбу против вирусних инфекција, усредсређује на уклањање вишка соли из организма, те тако долази до слабљења имуног система. Зато је потребно да ограничите унос брзе хране, сирева, зачињене хране итд.

2. Претјерана конзумација шећера

О штетности претјеране конзумације шећера написано је на хиљаде чланака. Бијели шећер је прост угљени хидрат који заправо нема нутритивну вриједност, а уз то повећава ризик од настанка многих болести, попут дијабетеса, гојазности итд. Шећер не доприноси одржавању здравља, те његову конзумацију треба смањити на минимум или користити здравије алтернативе. Водите рачуна: Шећер се налази чак и тамо гдје мислите да га нема. Поред тога што су газирани и негазирани сокови препуни шећера, он се налази и у месним прерађевинама, тијесту, а чак и прескакање дезерта није гарант да нисте унијели већ превише шећера у организам, преносе Новости.

3. Недовољан унос влакана

Влакана су повезана са мањим ризиком од бројних хроничних болести као што су болести срца, дијабетес типа 2, пробавна стања и гојазност. Ово се у великој мјери приписује начину на који влакна подржавају ваше корисне цријевне бактерије које имају значајан утицај на ваше опште здравље. Истраживања показују да већина људи, посебно у западним земљама, једе само око половину својих минималних препоручених влакана или око 15 грама дневно.

Влакна се природно налазе у цијелој биљној храни, укључујући воће, поврће, житарице, орашасте плодове, сјеменке и махунарке. Више влакана има у храни од цијелог зрна, као што су тјестенина од цијелог зрна пшенице и хљеб, него у бијелим, рафинираним верзијама ових производа. Поред тога, добијате више влакана једући цијело воће и поврће него пијући сокове направљене од њих. Опште препоруке за унос влакана су 25 грама дневно за одрасле жене и 38 грама дневно за одрасле мушкарце. Код старијих од 50 година, ово се мијења на 21 грам и 30 грама дневно.

4. Превише кофеина

Препоручељиво је да на дневном нивоу не конзумирате више од 2 шоље кафе дневно, али већина не поштује ово неписано правило. Кофеин има различите ефекте на тијело који су потенцијално штетни по здравље. Постојале су везе кофеина са повеćаним крвним притиском и променама срчаног ритма. Кофеин такође може да угрози здравље ометајуćи сан ако се конзумира у року од шест сати прије спавања. Мањак сна отежава ефикасно функционисање током дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана