Овe намирнице за доручак које могу да штете здрављу цријева

GS
Foto: Twitter

Доручак, који се сматра најважнијим оброком у дану, има кључну улогу у покретању нашег метаболизма и обезбјеђује енергију потребну за наше свакодневне активности, а неке врсте хране могу нам више одморити него помоћи.

Доручак, који се сматра најважнијим оброком у дану, има кључну улогу у покретању нашег метаболизма и обезбјеђује енергију потребну за наше свакодневне активности, а неке врсте хране могу нам више одморити него помоћи.

Америчка нутриционисткиња Еби Грим открила је за магазин „She Finds“ да су три најгоре намирнице које можете изабрати за први оброк у дану: пецива, ултра прерађено месо и житарице са вештачким заслађивачима.

Пецива

Грим почиње тако што каже да се пецива као што су крофне или ролнице са циметом праве од рафинисаног бијелог брашна и шећера, што резултира ниским садржајем влакана.

„Ове врсте пецива не подржавају здраве нивое цревних бактерија и заправо могу хранити прекомерни раст лоших бактерија као што су кандида и цитробактер“, објашњава она.

Она даље додаје да „ова храна за доручак има негативан утицај на здравље цријева и контролу тјелесне тежине јер висок шећер може довести до виших нивоа инсулина у тијелу. Висок ниво инсулина може довести до акумулације масти у ткивима, чинећи губитак тежине изузетно тежак.

 

Ултра прерађено месо

Укључујући кобасице и саламе – представља пријетњу здрављу црева и контроли тежине. Ово месо обично пролази кроз опсежну обраду, садржи повишене нивое засићених масти и адитива. Редовна конзумација таквог прерађеног меса повезана је са повећаним ризиком од упале у цревима, нарушавајући деликатну равнотежу микробиома.

„Превише прерађеног црвеног меса може изазвати неповољне промене у микробиому, што значи више патогених бактерија, а мање здравих бактерија. Узгајано, високо обрађено месо долази од животиња које се хране лошом квалитетом хране и често им се убризгавају хормони и друге хемикалије. Ове компоненте могу утицати на здравље и тежину црева јер могу изазвати упалу у цијелом тијелу“, напомиње Grimm.

 

Житарице са вјештачким заслађивачима

Вјештачки заслађивачи, који се често додају ради побољшања укуса без калорија, могу пореметити равнотежу цријевних бактерија, потенцијално довести до неповољног састава микробиома. Поред тога, студије сугеришу да конзумација вештачких заслађивача може да омета природну регулацију апетита у тијјелу, потенцијално доприносећи повећаном уносу калорија и, посљедично, повећању тјелесне тежине.

„Не само да житарице често садрже мало влакана, много шећера и хранљивих материја, житарице често садрже шећер и вјештачке заслађиваче и шећерне алкохоле као што је еритритол који могу пореметити функцију цријева. Шећерни алкохоли увлаче воду у пробавни систем, изазивајући штетне симптоме као што су надимање, ријетка столица, гасови и грчеви у стомаку. Они такође могу да промијене састав добрих и лоших бактерија у микробиому“, каже Грим.

Грим наставља да додаје да, заједно са недостатком протеина, ови избори хране могу допринијети нерегулисаном високом нивоу шећера у крви. Повишен шећер у крви, заузврат, подстиче повећану потрошњу шећера, што на крају доводи до повећања тјелесне тежине, преноси Кликс.ба.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана