Ове намирнице су најбољи одабир за ваш организам током високих љетних температура

ГС
Ове намирнице су најбољи одабир за ваш организам током високих љетних температура

Како је током високих љетних температура потребно обратити додатну пажњу на унос воде, намирнице попут лубенице, краставаца, шампињона, шпината или парадајза могу вам помоћи при хидратацији.

Док се за наредне дане прогнозирају високе температуре које ће прелазити 30 степени, стручњаци истичу колико је важан унос воде и хидратација.

Међутим, конзумирање воде није једини начин за освјежење и хидратацију током врућих љетних дана. Адекватна алтернатива могу бити намирнице попут лубенице, парадајза и другог воћа и поврћа с високим садржајем воде.

Колико је храна заправо хидратантна?

"Цијела биљна храна, попут воћа и поврћа, опћенито има висок садржај воде," каже Рохини Бајекал, нутриционистица у Плант-Басед Хеалтх Профессионалс.

За намирнице с највећом количином воде издвајају се: краставац с 95 посто воде, парадајз с 95 посто воде, шпинат с 93 посто воде, шампињони с 92 посто воде и лубеница с 91 посто воде.

И нису само биљке те које могу бити хидратантне, додаје нутриционистица.

"Око 20 до 30 посто нашег укупног дневног уноса воде долази од јела попут супе и чорби, као и од различитог воћа и поврћа", објашњава она.

Стога би избацивање ове слатке, воденасте хране имало велики утицај на ниво хидратације. Такођер, наводи да су воће и поврће увијек добар избор.

"Ова храна је опћенито добар извор влакана, витамина, минерала и антиоксиданса, а садржи и виталне електролите који могу одржати ниво хидратације на високом нивоу, посебно након вјежбања", појашњава она, а преноси портал Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана