Ове намирнице су главни кривци за суву кожу

СРНА
Ове намирнице су главни кривци за суву кожу

Ако већ имате суву кожу због генетике или одређених здравствених стања, хладно вријеме само погоршава ситуацију. Такође, дерматолози наводе и да све што једете и пијете чита се на лицу, па зато савјетују хидриратацију која почиње правим избором намирница.

Како знате да ли вам је кожа дехидрирана?

Дехидрирана кожа губи еластичност, може се љуштити и може да изгледа досадно, проблематично, некако као папир. Хидрирана кожа је глатка, гипка и рефлектује свјетлост, што даје тај блистави сјај.

Не само да хидратација чини да кожа изгледа другачије, већ је и од суштинског значаја за дугорочно здравље коже.

Један од начина да хидрирамо нашу кожу је изнутра ка споља, савјетује нутрициниста Су-Елен Андерсон.

"Можда проведемо доста времена са производима за хидратацију коже споља када заиста треба да почнемо изнутра", рекла је и додала да намирнице које дехидрирају треба да избјегавамо.

Кофеин

Пића попут кафе, чајева, газираних пића и енергетских пића углавном садрже кофеин. Умјерене количине кофеина обично нису повезане са дехидрацијом јер вода у напитку често надокнађује ефекте дехидрације. Али ако конзумирате кофеин касније током дана, то може утицати на ваш сан, што може довести до дехидрације коже.

"Лош сан може имати значајан утицај на здравље коже. Само једна ноћ лошег сна може се видљиво појавити на нашој кожи као смањена хидратација коже, компромитована функција баријере, убрзано старење коже и тамни подочњаци", рекла је Су-Елен Андерсон.

Једна студија је такође открила да су људи са лошим сном искусили више трансепидермалног губитка воде, што утиче на хидратацију коже, преноси "Политикин магазин".

Доња граница? Наша кожа се обнавља и зацјељује преко ноћи, а добар сан је кључан за њену хидратацију и опште здравље. Дакле, ако ћете пити кофеин, најбоље је да га конзумирате раније током дана.

Алкохол

Алкохол је диуретик и узрокује да губите воду више мокрењем. Прекомјерне количине могу допринијети укупној дехидрацији, укључујући и кожу. Конзумирање алкохола такође исцрпљује ваше природне антиоксиданте, чинећи кожу подложнијом оштећењима. И, као и кофеин, алкохол може пореметити ваш сан.

Натријум

Конзумирање превише соли може довести до тога да ваше тијело повуче воду из својих ћелија и да доведе до дехидрације. Препоручена количина натријума дневно је мања од  једне кашичице.

Додати шећери

Жене не би требало да конзумирају више од шест кашичица шећера дневно, а мушкарци не више од девет кашичица. Такође, шећер треба рачунати и кроз пића, а не само исхрану.

Иако главни извор додатог шећера могу бити пића, постоје и друге намирнице у којима се додатак шећера може сакрити, као што су десерти, путери од орашастих плодова, сосови од парадајза, хранљиве плочице, житарице и хљеб. Ако је на листи састојака хране додат шећер, увјерите се да је при дну. Такође, имајте на уму различите ријечи за шећер које се могу појавити на етикети, као што су декстроза, меласа, шећер од трске, кукурузни сируп са високим садржајем фруктозе, малтоза, нектар агаве, сахароза и шећер од репе.

Пржена храна

Масна пржена храна може негативно утицати на нашу кожу јер изазива упалу, што може бити повезано са дехидрацијом.

"Дехидрација може довести до црвенила и свраба и може бити повезана са упалним стањима коже", рекла је Андерсон која препоручује чешће печење умјесто пржења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана