Ове намирнице могу да продуже животни вијек за десет година

ГС
Ове намирнице могу да продуже животни вијек за десет година

Здравље, ниво енергије, а чак и животни вијек зависе од исхране. Студија групе норвешких истраживача са Универзитета у Бергену, објављена у часопису Плос Медицине, показала је да одређене намирнице могу значајно продужити наш животни вијек.

Више од чак 11 милиона прераних смрти сваке године узроковала је неухрањеност. Затим, упоређујући тај број с другим анализама, научници су проматрали ефекте различитих намирница на нашу дуговечност. Тако су истраживачи успели одредити специфичну прехрану која нам може продужити животни вијек.

Која храна је у питању?

Здрава прехрана темељи се на конзумирању воћа и поврћа. Иако то није нека тајна, научници су направили попис намирница које посједују посебну моћ.

Грашак, сочиво и соја чине срж овакве прехране. Интегралне житарице, кукуруз, зоб и пшеница такође су неопходни. Орашасти плодови су кључни, попут бадема, пистаћа и ораха. С друге стране, црвено месо и прерађевине требало би мање конзумирати.

Знанственици су закључили да конзумирање око 2000 грама махунарки годишње и смањење слатког и сланог у свакодневној прехрани могу продужити животни век за чак две године.

Подразумева се да и они који се труде да се хране здраво, ипак понекад поједу нешто што није најбоље за организам. Међутим, најважније је бити истрајан, јер је основни циљ усвојити боље навике које осигуравају дужи животни вијек преноси б92

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана