Ове намирнице избацују вишак воде и чине нас мршавијим

Независне
Foto: илустрација

Колико пута сте устали ујутру и били задовољни својим изгледом, али онда се у току дана слика промијенила? Како је вријеме одмицало ваш стомак више није био раван.

То не значи да треба напорније да радите трбушњаке, већ да поведете рачуна о исхрани.Одређене намирнице изазивају надимање, ако и индустријска и брза храна, док одређене намирнице повољно дјелују на дигестивни тракт и поспјешују излучивање вишка течности.

Јогурт

Овај млијечни производ садржи природне пробиотике који настају процесом ферментације, а који су веома важни за одржавање цријевне флоре. Добре бактерије јачају имунитет организма, олакшавају варење и подстичу пробаву. Садржи и значајне количине калијума, фосфора, рибофлавина, јода, цинка и витамина Б5.

Зелени чај

Ова биљка је веома дјелотворна за избацивање вишка течности, што смањује надимање у стомаку усљед задржавања вишка воде. Осим тога, зелени чај убрзава метаболизам, па је самим тим помоћ приликом мршављења. Осим тога, садржи антиоксиданте, повољно дјелује на кардиоваскуларни систем, лакшава варење, а захваљујући кофеину постиче концентрацију.

Ђумбир

Овај коријен је вијековима кориштен као дјелотворно средство које олакшава варење, нарочито протеина. Поспјешује избацивање воде из тијела, дјелује антиинфламаторно, а има и антиоксидантна својства. Помаже код мучнине.

Целер

Ово корјенасто поврће садржи много воде, преко 90 одсто, калцијума и калијума који је важан за избацивање течности, као и дијетална влакна, која потпомажу пробаву и држе нас ситим. Целер је добар за избацивање токсина, а у ту сврху најчешће се користи његов зелени дио, тј. стабљике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана