Ове групе људи никако не смију да једу сардине

GS
Foto: HTG

Сардине су пуне важних хранљивих материја, што их сврстава на прво мјесто када је у питању исхрана, према Америчком удружењу за срце и кардиоваскуларни систем.

Због високог садржаја омега-3 масних киселина, протеина, витамина Б12 и селена, сардине су веома моћни чувари здравља. Ако се редовно једу, могу да допринесу побољшању цијелог организма.

Једна порција сардина од око 75 грама садржи 191 калорију и један је од најбољих природних извора есенцијалних омега-3 масних киселина на свету.

Такође садрже ЕПА и ДХА, две врсте есенцијалних масних киселина које тело користи за смањење упале, што доводи до побољшања здравља, боље функције мозга и мањег ризика од хроничних болести. Студије показују да исхрана намирницама попут сардина које су богате омега-3 масним киселинама може помоћи у лечењу поремећаја расположења попут депресије и анксиозности.

Међутим, поред многих здравствених предности, сардине у свјежем или конзервисаном облику нису врста рибе која се препоручује свим људима. Пацијенти који пате од високог крвног притиска, гихта, камена у бубрегу треба да их избјегавају. Посебно конзервисане сардине садрже велике количине натријума, што се не препоручује особама са високим крвним притиском.

ВИСОК ПРИТИСАК

Сардине имају висок садржај натријума. Једна лименка обезбјеђује око трећину ваше дневне вриједности, па ако имате висок крвни притисак, требало би да ограничите унос јер привлачи воду и повећава количину крви у тијелу. Ако желите да смањите количину соли, и даље можете да уживате у сардинама тако што ћете смањити величину порције.

ПРОБЛЕМИ СА ГИХТОМ

Најбоља дијета за гихт је она која садржи мало пурина, хемикалије која се разлаже у мокраћну киселину. Када имате гихт, мокраћна киселина у вашем тијелу кристалише се у зглобовима, изазивајући бол у зглобовима. Масне рибе попут сардина и инћуна имају висок садржај пурина, тако да ако имате гихт, требало би да пронађете друге начине да искористите предности рибе. Можете да пијете додатке рибљег уља или једете бакалар.

КАМЕН У БУБРЕГУ

Иста мокраћна киселина која изазива гихт такође може довести до камена у бубрегу. Пошто сардине садрже пурине, који се разлажу у мокраћну киселину, нису добар избор за оне који имају ризик од камена у бубрегу. Висок садржај натријума у ​​сардинама такође може да повећа калцијум у вашем урину, још један фактор ризика за камен у бубрегу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана