Четири уобичајене навике које могу да узрокују дијабетес

Агенције
Четири уобичајене навике које могу да узрокују дијабетес

Дијабетес, сложени метаболички поремећај који карактерише повишен ниво шећера у крви, погађа милионе људи широм свијета и представља озбиљне здравствене ризике ако се не лијечи.

Иако генетика може предиспонирати неке појединце за дијабетес, фактори начина живота играју кључну улогу у његовом настанку и напредовању.

Одређене навике, ако се не контролишу, могу допринијети развоју дијабетеса, каже дијететичар Кимберли Виман. Ове навике могу довести до дугорочног повећања нивоа шећера у крви, повећавајући ризик од дијагнозе дијабетеса. Ово су четири уобичајена на које је Виман указао. преноси Б92.

1. Гледање телевизије послије вечере

Једна уобичајена навика која може довести до дијабетеса је сједење и гледање телевизије (или бављење неком другом седентарном активношћу) одмах послије вечере. „Да би се спријечило да ниво шећера у крви буде превисок предуго, одлична је идеја изаћи у шетњу послије оброка, посебно вечере”, каже дијететичар за СхеФиндс.

2. Касни ноћни десерти

Препуштање слатким десертима касно увече такође може повећати ризик од дијабетеса. „Многи десерти су богати шећером, што може довести до пораста нивоа шећера у крви”, каже Вајман. Ово дугорочно повећање нивоа шећера у крви може довести до повишених нивоа А1Ц .

3. Ограничавање калорија

Ако покушавамо да смршамо, рестриктивна дијета често може изгледати као најбржи пут до циља. Међутим, ово долази са многим недостацима. Фокусирање искључиво на ограничење калорија може бити штетно за људе који су у ризику од дијабетеса.

Виман наглашава: “Квалитет исхране и хранљивих материја важнији су од броја калорија које се уносе. Једноставно смањење калорија може довести до неадекватног уноса есенцијалних хранљивих материја, као што су протеини и угљени хидрати богати влакнима, који су неопходни за правилну исхрану и превенцију дијабетеса. .”

4. Избјегавање угљених хидрата

Упркос вјеровањима, потпуно избегавање угљених хидрата може бити контрапродуктивно за превенцију дијабетеса, истиче дијететичар. Тврди се да здрави угљени хидрати, богати влакнима, могу спречити или контролисати дијабетес спречавањем скокова нивоа шећера у крви.

Угљени хидрати богати влакнима помажу у успоравању апсорпције шећера у крвоток, смањујући ризик од високог шећера у крви и инсулинске резистенције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана