Овај проблем ноћу мучи велики број људи, а повећава ризик од можданог удара

ГС
Foto: Илустрација

Људи који су склони хркању имају готово двапут већу вјероватноћу да ће доживјети мождани удар него људи који мирно спавају, показала је нова студија.

Наиме, ирски истраживачи су открили да сви они који често буде своје партнере ноћу имају већи ризик од овог смртоносног стања, преноси Аваз.

Студија проведена на готово 4.500 старијих особа испитивала је јесу ли проблеми са спавањем повезани с можданим ударом. Људи који су дријемали дуже од сат времена имали су 88 посто већу вјероватност од оних који нису, док је ноћно хркање утростручило тај ризик. 

- С овим резултатима лијечници би могли раније разговарати с људима који имају проблема са спавањем и упозорити их на потенцијалне проблеме. Наиме, наши резултати показују да проблеми са спавањем могу повећати ризик од можданог удара - рекла је др. Кристин Мекарти  са Универзитета Галвеј.

Како објашњавају стручњаци, сваке године само у Великој Британији око 100 хиљада људи доживи мождани удар, а ово смртоносно стање обично је узроковано зачепљењима крвних жила које доводе крв у мозак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана