Овај предмет који сви имате у купатилу може бити веома опасан

ГС
Овај предмет који сви имате у купатилу може бити веома опасан

Сви знамо опасности буђи која се скрива у купатилу. Али, оно што вјероватно нисте знали је то да у купаоници постоји још нешто што би могло отровати вас и вашу породицу,

Према стручњацима из PlumbNationa, штетан елемент у купаоници је завјеса за туширање – ако је израђена од ПВЦ-а, пише The Sun.

То је зато што је већина завјеса за туширање израђена од ПВЦ-а (поливинил клорида), врсте пластике која садржи разне додатке за побољшање флексибилности и издржљивости. Међутим, када су ПВЦ завјесе за туширање изложене топлини и влази – као на примјер када се туширате – могу отпустити хлапљиве органске спојеве (ХОС) и друге штетне hемикалије у ваздух.

Такви ХОС-ови укључују фталате, органокоситрене и диоксине – чија продужена изложеност може довести до здравствених проблема као што су иритација коже, респираторни проблеми, па чак и хормонска неравнотежа. Постоји чак и канцерогени ризик – дуготрајна изложеност диоксинима повезана је с повећаним ризиком од рака, преноси Вечерњи лист.

Осим учинака које ПВЦ завјесе за туширање могу имати на ваше здравље, оне такође имају огроман утицај на животну средину.

-Производња и одлагање ПВЦ-а придоноси загађењу животне средине околиша - рекли су стручњаци из PlumbNationa. Током производње штетне хемикалије испуштају се у ваздух и воду, а неправилним збрињавањем може доћи до испирања тих твари у тло и подземне воде.

Дакле, умјесто ПВЦ завјесе за туш, зашто не бисте одабрали ону израђену од материјала као што су полиестер, памук или конопља? А ако не можете набавити ништа осим ПВЦ-а, постоје неке ствари које можете учинити како бисте ублажили ризике повезане са завјесама за туширање.

Провјерите да ли је ваша купатило добро провјетенои редовно чистите завјесу за туш како бисте спријечили појаву буђи. Такођер бисте требали размислити о редовној замјени завјесе за туш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана