Ова прехрамбена навика може поспјешити оштећење видa

ГС
Ова прехрамбена навика може поспјешити оштећење видa

Познато је да вид слаби с годинама, а постоје неке прехрамбене навике које могу убрзати тај процес

Једна од њих је једење великих количина пржене хране. Лијечник Brian Wachler, познат на ТикТоку по својим популарним здравственим савјетима, управо транс-масти које се често налазе у прженој храни повезане са старењем.

“Пржена храна се припрема у транс-мастима, које могу повисити разину колестерола”, рекао је.

Додаје да су високе разине холестерола повезане с АМД-ом и дијабетичком ретинопатијом. Студија објављена у British Journal of Ophthalmology подржава приједлог доктора Wachlerа.

Показало је да људи који конзумирају велике количине црвеног и прерађеног меса, пржене хране, рафинираних житарица и млијечних производа с високим удјелом масти имају три пута већу вјеројатност за развој касне фазе макуларне дегенерације повезане са старењем (АМД). Савјет доктора Wachler-а је да покушате јести више воћа и поврћа пуног витамина Ц, попут цитруса, парадајза и црвене паприке.

“Храна с лутеином и зеаксантином, попут шпината, кеља и горушице, такођер је повезана с мањим ризиком од АМД-а”, додао је.

Алтернативно, конзумација посебних додатака који садрже витамин Ц такођер може успорити напредовање АМД-а, преноси портал Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана