Ова намирница смањује ризик од дијабетеса

ГС
Ова намирница смањује ризик од дијабетеса

Ако имате дијабетес, важно је да се придржавате савјета љекара, а то између осталог подразумијева да водите рачуна о исхрани. Свакако, постоје и одређене намирнице које могу да помогну у смањењу ризика.

Како су научници открили, конзумација грчког јогурта може смањити ризик од развоја дијабетеса за 28 одсто. Студија, коју су спровели истраживачи са Универзитета у Кембриџу, открила је да је довољно конзумирање 40 грама грчког јогурта дневно.

Грчки јогурт без икаквих адитива, дакле без шећера, заслађивача, скроба, сирупа, има доста калцијума и протеина и богат је цинком, јодом и витаминима Б2, Б12, Д.

Студија је обухватила 3.502 одрасле особе чије су навике у исхрани анализиране током 11 година. Научници су закључили да ферментисани млијечни производи, као што су јогурт и свјежег сира, имају ниску енергетску густину и да су такође извор витамина К2, који је раније био повезан са нижим стопама инсулинске резистенције и дијабетеса типа 2.

С друге стране, млијечни производи са високим садржајем масти били су повезани са повећањем ризика од дијабетеса типа 2 од девет одсто, а потрошња ферментисаних млијечних производа са ниским садржајем масти била је повезана са 24 одсто смањеним ризиком од дијабетеса, преноси "Курир".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана