Ова масна храна је идеална за здравље срца

ГС
Foto: Илустрација

Научна истраживања показују да исхрана богата засићеним мастима значајно повећава ризик од срчаног удара, можданог удара и кардиоваскуларних болести, што је један од водећих узрока смрти у свијету.

То значи да храну попут хамбургера, сланине, сухомеснатих производа и путера треба свести на минимум. Али постоји једна масна храна за коју кардиолози кажу да је одлична за здравље срца.

Дакле, нису све масти лоше за срце. За разлику од засићених масти, незасићене масти (мононезасићене масти и полинезасићене масти) подржавају здравље повећањем ХДЛ ("доброг") холестерола и снижавањем ЛДЛ ("лошег") холестерола.

Имајући ово на уму, кардиолог др Ђовани Кампаниле препоручује редовно једење рибе за здравље срца.

Један од најбољих извора протеина је риба

"Риба је одличан извор не само протеина већ и омега-3 масних киселина које помажу у смањењу ризика од срчаних болести", објашњава др Кампаниле за Параде.

Поред тога, кардиолог др Бредли Сервер такође препоручује редовно једење рибе за здравље срца.

"Један од најбољих извора протеина је риба, посебно лосос. Лосос садржи висок ниво омега-3 масних киселина. Остале рибе са високим садржајем омега-3 масних киселина киселине укључују сардине, пастрмку и скушу."

Осим што су добар извор омега-3 масних киселина, др Сервер каже да лосос, сардине, пастрмка и скуша такође садрже витамин Д, још једну хранљиву материју за срце, пише Б92.

"Витамин Д може да снизи нивое триглицерида, смањи упалу, а такође се показало да смањује ризик од аритмија, или абнормалних срчаних ритмова", закључио је др Сервер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана