Ова лоша навика највише утиче на отеченост

ГС
Ова лоша навика највише утиче на отеченост

Као и у свему што је повезано са здрављем, вода и сан су кључни. Неки људи су једноставно генетски предиспонирани за отицање лица, узроци могу бити и нека медицинска стања, али такође и алкохол.

Неки од разлога зашто је лице ујутру натечено су ван наше контроле, али други се могу ублажити малим променама начина живота.


Неки од разлога зашто је лице ујутру натечено су ван наше контроле, али други се могу ублажити малим променама начина живота.

Много је разлога зашто је лице ујутру натечено. Једноставно речено, гравитација је често разлог за подбулост лица.

Tоком дана, док већина нас седи или стоји, гравитација повлачи све наше течности ка доле - каже Закиа Рахман, клиничка професорка дерматологије на Медицинском факултету Станфорд.

Због тога људи могу имати отечена стопала или ноге на крају дана.

Док спавамо лежимо равно и ако постоји узрок отицања наше коже, већа је вероватноћа да ћемо се пробудити отеченог лица, будући да гравитација не повлачи течности до наших ногу или стопала.

Одређена стања такође могу узроковати подбулост лица.

Ако патите од медицинских стања попут пелудне грознице, алергија, екцема и астме, можда ћете имати више проблема с натечености него други, истакла је Рахман.

Ако примећујете повећану натеченост лица ујутру, када имате нападе алергије, то је разлог зашто имате натечене очи током пролећне сезоне полена.

- Све што узрокује упалу може узроковати и отеченост лица - додаје Рахман.

Осим тога, они који пате од росацее такође се суочавају с повећаном натеченошћу лица. С росацеом, крвни судови, који се шире и сужавају, отварају се и испуштају течности и упалне медијаторе, узрокујући натеченост и црвенило, објаснила је.

Према Рахман, ако су ваши родитељи, баке и деке или други преци имали проблема с натеченошћу лица током јутра, вероватно ћете и ви. Неки људи су једноставно генетски предиспонирани за ово стање.

Алкохол такође може учинити наше лице подбулим.

Алкохол смањује природни анти-диуретски хормон, узрокујући да тело губи више течности и дехидрира - каже др. Никол Хајре, дерматолог.

Додала је да када је тело дехидрирано, покушава се супротставити дехидрацији задржавајући сву воду коју има. Због тога лице може изгледати натеченије него иначе након ноћи проведене у пијанству.

Утиче и исхрана, посебно она с високим уделом соли.

- Конзумирање слане хране, посебно касно увече, главни је узрок отицања лица - истиче Хајре.

Како бисте смањили натеченост лица, покушајте да спавате са два јастука. Додавање додатног јастука у кревет може помоћи у смањењу јутарње отечености, рекла је Хајре.

Хајре предлаже да, ако се пробудите с посебно натеченим лицем, можете ставити кришку охлађеног краставца на очи и опустити се 15 минута.

Као и у свему што је повезано са здрављем, вода и сан су кључни. Хајре је приметила да конзумирање пуно воде сваки дан може бити одличан начин за борбу против јутарње подбулости лица, преноси ХуффПост.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана