Ова храна снижава ниво хормона стреса у тијелу

Klix.ba
Foto: ilustracija

Ако сте икада осјећали да сте под стресом, знате да то узима данак и ментално и физички.

Стрес покреће производњу хормона кортизола који нас може оставити у сталном стању приправности.

У одговарајуćим количинама, кортизол регулира скоро сваки систем у нашем тијелу, ако разине остану повишене тијеком дужег временског раздобља.

Један од нежељених ефеката дуготрајне високог нивоа кортизола је повеćање тјелесне тежине, посебно висцералне масти. То је маст која окружује органе, цријева и јетру. Доводи до инзулинске резистенције, високог крвног притиска, коронарних болести и дијабетеса типа 2.

Осим тога, кортизол може ослабити активност ćелија повезаних с имунолошким суставом. То смањује производњу антитијела и с временом може ослабити имуни одговор организма.

Не постоји чаробна храна која ће тренутно смањити разину кортизола, али одређене намирнице могу смањити упале у тијелу и помоćи у регулирању ослобађања хормона стреса.

Храна богата витамином Ц

Све ове намирнице су богате витамином Ц, који игра велику улогу у стабилизацији разине кортизола.

Истраживања су открила да надбубрежне жлијезде имају високу концентрацију витамина Ц, а једете ли ову храну, то може благотворно утјецати на надбубрежне жлијезде и одржавати разину кортизола у равнотежи.

Калциј

Вишак кортизола може проузроковати да бубрези превише излучују калциј, тако да ови извори хране, богати калцијем, могу да вратити те разине и смањити нежељене ефекте који долазе са стресом.

Зелени чај

Једна научна студија је открила да састојак у зеленом чају може инхибирати ензиме који производе кортизол, што може смањити разину хормона стреса.

Кисели купус

Лацтобациллус реутери је пробиотички микроб који се природно налази у гастроинтестиналном тракту људи, али га током времена многи изгубе због узимања лијекова или изложености одређеним факторима животне средине.

Један од многих ефеката Лацтобациллус реутери је утјецање на мозак да ослободи окситоцин. То помаже у смањењу перципираног стреса и смањује кортизол. Лацтобациллус реутери можете пронаćи у ферментираној храни као што је кисели купус.

Прехрана има важну улогу у управљању симптомима стреса, али је само један дио слагалице. Главни задатак у смањењу стреса је рад на свакодневним навикама како бисмо промијенили одговор тијела на стресоре око нас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана