Ова два оброка успоравају метаболизам, а могу да доведу и до хроничних болести

Б92
Foto: Илустрација

Оброк са "празним" калоријама садрже висок удио калорија, а низак удио есенцијалних нутријената, па су тако често пуни рафинисаних шећера, нездравих масноћа и прерађених састојака.

Редовна конзумација таквих оброка не само да може довести до гојења и повећаног ризика од хроничних болести, већ може и да успори метаболизам.

Дијететичари, Мишел Сари и Џес Федер, открили су два таква оброка која бисмо требали да избјегавамо.

Смрзнута пица

Смрзнута пица је један примјер оброка с празним калоријама. Препуна је рафинисаних угљених хидрата, нездравих масноћа и прекомјерне количине натријума, а не садржи есенцијалне нутријенте попут витамина, минерала и влакана.

Висок ниво рафинисаног брашна и шећера у кори могу довести до брзих скокова и падова шећера у крви, што негативно утиче на метаболизам, тврде дијететичари.

"Смрзнуте пице брз су оброк, али могу утицати на ваш метаболизам због високог удела рафинисаних угљених хидрата и засићених масти. Кора може узроковати пораст и пад нивоа шећера у крви, што потенцијално може довести до инсулинске резистенције током времена", каже Сари.

Брза храна

Брза храна често садржи нездраве масти, шећер и рафинисане састојке.

"Оброци брзе хране припремају се с великим количинама масти, натријума и нездравих уља. То може довести до гојења, кардиоваскуларних болести и осталих  проблема. Састојци у оброцима брзе хране такође су високо обрађени и рафинисани. Таква храна потенцијално може да успори метаболизам", закључује Федер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана