Ова четири витамина заслужна су за чисту кожу и блистави тен

ГС
Ова четири витамина заслужна су за чисту кожу и блистави тен

Брига о кожи требала би бити један од приоритета када је ријеч о вашем здрављу.

Како би је одржали здравом, пожељно је да избјегавате излагање ултраљубичастим зракама и носите заштитну крему за сунчање. Но, ако желите чисту кожу и блистав тен, повећајте дозу ових витамина.

Но, немојте у потпуности избјегавати сунце. Наиме само 10 до 15 минута дневног излагања помаже у производњи Д витамина, који је је један од најпотребнијих за вашу кожу.

Уношењем Д витамина, али још неких витамина, помоћи ће вам код смањења црвенила, бора, сухе коже и тамних мрља на тијелу.

Витамин Д

Витамин Д се најчешће ствара када ваша кожа апсорбује сунчеву свјетлост. Тада се холестерол претвара у витамин Д, који даље одлази у јетру и бубреге, који наставе пријенос у тијелу како би створили здраве станице. То посебно игра важну улогу код тена коже, а може помоћи и код лијечења псоријазе.

Осим излагања сунцу, витамин Д можете повећати уносом житарица, сока од наранџе и јогурта, лососа, туне и бакалара.

Витамин Ц

Витамин Ц се у високим нивоима налази у вањском и унутарњем слоју коже. Помаже у борби против рака, али помаже и код производње колагена. На тај начин помаже одржати кожу здравом. Узимање витамина Ц орално може повећати учинковитост крема за сунчање нанесених на вашу кожу за заштиту од штетних сунчевих УВ зрака.

Помаже у зацјељивању оштећене коже и у неким случајевима, смањује појаву бора. Адекватан унос витамина Ц такођер може помоћи у обнављању и спрјечавању сухе коже. Једите више цитрусног воћа, али и друге намирнице богате овим витамином, као што су брокуле, шпинат и јагоде.

Витамин Е

Попут витамина Ц, витамин Е је антиоксиданс. Његова главна функција у њези коже је заштита од оштећења од сунца. Витамин Е апсорбује ултраљубичасто свјетло што може спријечити тамне мрље и боре. Нормално, тијело производи витамин Е путем себума, масне твари која се емитује кроз поре коже. У правој равнотежи, себум помаже у одржавању коже и спрјечава исушивање.

Витамин Е такође помаже у лијечењу упала коже. Ако имате недостатак витамина Е, пожељно је да конзумирате орашасте плодове и сјеменке те да користите суплементе који га садрже.

Витамин К

Витамин К је неопходан у помагању тјелесног процеса згрушавања крви, што помаже тијелу зацијелити ране, модрице и подручја захваћена операцијом. Такође, сматра се да основне функције витамина К помажу код одређених стања коже, као што су стрије, ожиљци, подочњаци и изражене вене.

Врло често зна бити саставни дио различитих крема за кожу јер лијечи различита стања коже. Ипак, можете га пронаћи у намирницама као што су: кељ, зелена салата, зелени грах, шпинат и купус.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана