Ова биљка је најбоља за контролисање високог холестерола

ГС
Foto: Илустрација

Употреба биљака и зачина у исхрани може значајно утицати на укус хране, али и помоћи да се различите хранљиве материје унесу у организам.

Дијететичари су ову биљку издвојили као најбољу за употребу у исхрани људи који имају проблема са високим холестеролом. Разлог који истичу је тај што је рузмарин богат антиоксидансима. Савршено се може користити у комбинацији са маслиновим уљем, али и са другим намирницама које су дио медитеранске дијете.

Богат антиоксидансима

Дијететичар Џордан Хил истиче да је „рузмарин богат антиоксидансима који се боре против упале и оксидативног стреса у тијелу, на крају помажу да се спречи штетна оксидација лошег или ЛДЛ холестерола“.

Старија студија показала је да рузмарин утиче на ниво глукозе и холестерола у крви. Како је извјестио Итинг Вел, 48 учесника је учествовало у студији и узимало два, пет или десет грама мљевеног рузмарина дневно током четири недјеље. Учесницима су рађени тестови крви прије и на крају студије, а резултати су показали да су учесници који су узимали највећу дозу (десет грама током четири недјеље) имали значајно нижи ниво лошег холестерола, преноси Б92.

Рузмарин се често користи у најбољим свјетским дијетама

Медитеранска исхрана се сматра најбољом и најздравијом на свијету, а рузмарин је уобичајен зачин који се у њој користи. Ова врста исхране је богата воћем, поврћем, махунаркама, орашастим плодовима, семенкама, масном рибом, екстра девичанским маслиновим уљем и ограниченом количином додатог шећера и засићених масти.
Јела у медитеранској исхрани обогаћена су зачинима као што су рузмарин, оригано, босиљак, цимет, ђумбир и други зачини који се повезују са различитим здравственим предностима. Употреба рузмарина у припреми јела може јелу додати антиоксиданте и влакна, као и побољшати укус.

Помаже да се смањи унос засићених масти

Људи који имају висок холестерол треба да пазе на унос засићених масти из пуномасног млека, путера, павлаке, пржене хране, сухомеснатих производа и црвеног меса са високим садржајем масти. Међутим, ако одлучите да повремено једете црвено месо, можете смањити унос засићених масти тако што ћете месо маринирати зачинским биљем.

Биље попут рузмарина не садржи масти. Са својим земљаним и дрвеним укусом, рузмарин има јак укус и добро се слаже са другим биљем као што су мајчина душица, мајоран и оригано.

Нутрициониста и дијететичар Сара Хас истиче да је посебно добро користити рузмарин у маринирању говедине. "То је зато што једињења у рузмарину помажу у спречавању стварања хетероцикличних амина (канцерогених једињења) који се могу формирати на месу током печења на роштиљу", тврди Хас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана