Отпорнији од других: Постоје људи који се нису заразили короном ни послије двије године

Г.С.
Отпорнији од других: Постоје људи који се нису заразили короном ни послије двије године

Пандемија ковида-19 утицала је на све аспекте наших живота у посљедњих неколико година, а присутан је константан страх од заражавања, па затим усљедбеног карантина, изолације, опоравка и потенцијалних пост ковид симптома. Ипак, неки успјешно избјегавају ковид пуне двије године.

Док су се милиони широм свијета сада суочили са инфекцијом ковида-19, други су изградили свој имунитет путем вакцина, али још увијек постоје људи који никада нису били заражени вирусом, а нова истраживања сугеришу да неки људи могу бити отпорнији на инфекцију од других. Због тога се многи питају зашто се одређени људи не заразе вирусом чак и када су изложени вирусу? Ово су одговори на, често, реторичка питања.

Не постоји званични разлог зашто би се неки људи могли бити отпорнији на инфекцију ковида 19, чак и ако су имали близак контакт са зараженом особом. Међутим, ново истраживање које је недавно спровео Универзитетски колеџ у Лондону (УЦЛ) могло би расвијетлити питање у одређеној мјери.

Реакција “Т-ћелија” насталих током прехладе

Ово би могло да буде повезано са реакцијом њихових Т-ћелија – бијелих крвних зрнаца у нашим тијелима која нам помажу да се боримо против инфекција – и због претходне изложености другим корона вирусима као што је обична прехлада.

Истраживање из новембра 2021. сугерише да се “Т-ћелије” – које су настале код неких људи током борбе са прехладом – могу покренути када вирус уђе у тијело. То помаже људима да “очисте” вирус из тијела прије него што направи озбиљнију штету.

Студија је спроведена на 730 здравствених радника током првог таласа пандемије, а резултати су показали да њих 58 није било позитивно на ковид-19 упркос томе што су били у окружењу високог ризика.

Сматра се да би истраживање могло да се користи за прављење нових вакцина које фокусирају на “Т-ћелије” умјесто на антитела – што би потенцијално могло да пружи дуготрајнију заштиту.

Неки људи су можда и имали вирус асимптоматски, те тога нису били свјесни, док су га други можда “замијенили” прехладом или грипом.

Наравно, други фактори долазе у обзир када је у питању избјегавање инфекције ковида-19, као што је ношење маски у јавном превозу, ограничавање друштвених контаката и редовно прање руку и вакцинација.

-Важно је да сви учинимо све што је могуће да заштитимо себе и друге – рекли су из Националног завода за јавно здравље Велике Британије.

Наравно, ако развијете симптоме који би могли указивати на ковид-19, увијек треба да урадите ПЦР тест и да се самоизолујете док не сазнате резултат.

Званични симптоми према британском заводу су континуирани кашаљ, температура и губитак укуса и/или мириса, а наводи се и да да симптоми омикрон соја укључују сув кашаљ, бол у грлу, ноћно знојење, благе болове у мишићима и умор, пише Женаблиц,

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана