Откривено: Шта најдуговјечнији људи једу за ужину?

B92
Foto: Unsplash

Плаве зоне су мјеста с највећом концентрацијом стогодишњака који су познати по најздравијим навикама.

Док генетика највјероватније игра улогу у очекиваном животном вијеку у тим регијама, истраживања су открила да не треба занемарити ни кретање, друштвене односе, ниво стреса и исхрану.

Највећи оброк у дану у плавим зонама је доручак, а најмањи вечера. Постоји неколико намирница које најдуговјечнији људи свакодневно једу, а прије ручка или вечере, посежу за здравим грицкалицама.

Орашасти плодови

Орашасти плодови су уобичајена намирница у већини заједница у плавим зонама. Према писању Националне Географије, утврђено је да у Лома Линди свакодневно једу орашасте плодове, имају дужи животни вијек, нижу стопу холестерола, мање упала и нижи крвни притисак од оних који их не једу често.

Американ Журнал оф Лајфстајл Медицине наводи да се исхрана у свих пет плавих зона базира на биљкама, док је месо само за повремено уживање. Због тога становници већину својих прехрамбених масти добијају из хране попут орашастих плодова и маслиновог уља.

Папаја

Папаја је свакодневна намирница за становнике Никоје у Костарики и врло вјероватно и једна од најздравијих које конзумирају. Папаја је богата витаминима Ц, Е и А, а садржи и папин за који се зна да помаже у смањењу упале у тијелу.

Хљеб од зрна пшенице

Најдуговјечнијим људима на свијету заједничко је да се клоне бијелог хљеба. Умјесто тога, једу хљеб од цијелог зрна пшенице или киселог тијеста.

Авокадо

Становници Лома Линде се углавном хране вегетаријански. Авокадо им је главна намирница. Према чланку из Нат.Гео. о плавим зонама, авокадо је користан у снижавању холестерола и садржи 30 одсто више калорија од банана. Такође је утврђено да авокадо помаже у контроли тежине и смањује ризик од гојазности и дијабетеса типа 2.

Банане

Осим папаје, становници Никоје на дневној бази једу и банане, воће богато калијумом, витамином Ц и влакнима. Конзумирање довољно влакана током дана кључни је дио здраве исхране. Влакна могу помоћи у смањењу ризика од дијабетеса, побољшати здравље срца, па чак и смањити ризик од неких врста рака.

Црни пасуљ

Црни пасуљ дио је свакодневне исхране у Икарији у Грчкој, а утврђено је да има својства дјелотворна у превенцији рака и дијабетеса, као и да је користан за здравље срца.

И становници Никоје у Костарики свакодневно једу црни пасуљ, често с рижиним и кукурузним тортиљама.

Кафа

И кафа се убраја међу основне намирнице у најздравијим заједницама на свијету. Важно је како се кафа пије. Стогодишњаци је углавном пију црну, без шећера и млијека.

Чај

Ако нисте тип који воли кафу или желите да избјегнете претјеран унос кофеина, чај би могла бити одлична алтернатива. У Окинави у Јапану редовно се пије зелени чај у који се додају јасмин и куркума.

Зелени чај може да помогне да се смањи ризик од одређених карцинома, упала у тијелу, па чак и побољша здравље мозга с временом. Док је зелени чај један од најздравијих избора чаја, многи други црни и биљни чајеви такође имају много здравствених предности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана