Откривено да тест трудноће Примодос оштећује фетус код неких трудница

Tanjug
Foto: Ilustracija

СТОКХОЛМ - Нова студија шведских научника отркила је да хормонска таблета Примодос за тестирање трудноће оштећује фетус код неких трудница.

Научна студија је покренута након што је наводна жртва лијека покренула судски спор против произвођача таблете Примодос, хормонске пилуле која је највише коришћења током 60. и 70.година прошлог вијека и (шведског) министарства здравља, преноси Скај њуз.  

Овај извјештај који је урадио шведски професор фармакологије и токсикологије открива да је коришћење таблете Примодос могло да оштети фетус на сличан начин као и неки лијекови за прекид трудноће.    

Професор Бенгт Даниелсон, који се 35 година бави проучавањем безбједности лијекова и тератологијом (наука која се бави абнормалностима физиолошког развоја), провео је две године анализирајући податке из студија о хормонским тестовима трудноће (ХПТ) и закључио да овај препарат има потенцијал да изазове низ урођених проблема удова, скелетне малформације и кардиоваскуларне дефекте.   

Међутим, студија професора Даниелсона сугерише да ХПТ имају потенцијал и за трећи исход - да започну неуспјели процес абортуса, што доводи до контракција материце и крварења код неких трудница, највероватније оних жена које имају природно нижи ниво хормона прогестерона током трудноће.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана