Откривена супер намирница против високог притиска

GS
Foto: Илустрација

Доктор Мајкл Мосли, гостујући на британском Каналу 4, открио је како цвекла, једна супер намирница, може позитивно утицати на повишен крвни притисак и упалне процесе у организму.

Цвекла, која је препуна нитрата, претвара се у азотну киселину у нашем тијелу. Доктор истиче да ово побољшава проток крви кроз тијело, што може смањити ризик од срчаног или можданог удара. Др. Мосли објашњава да бактерије у пљувачки претварају нитрате из цвекле у азотни оксид, што доприноси проширењу крвних судова и повећању протока крви до екстремитета. Антички Грци и Римљани су такође вјеровали у здравствене бенефите цвекле.

Доктор додатно наглашава да редовно конзумирање сока од цвекле може имати значајан утицај на крвни притисак. Студије су показале да је неколико недjеља конзумирања цвекле довело до смањења просјечног крвног притиска. Одржавањем ове навике може се повољно утицати на смањење ризика од срчаног и можданог удара, према резултатима већих истраживања.

Осим тога, цвекла може позитивно утицати на мождане функције. Студије су показале да комбинација сока од цвекле и вјежбања може повећати повезаност делова мозга који контролишу покрете. Др. Мосли закључује да редовно конзумирање сока од цвекле може помоћи очувању младости мозга, преноси 24седам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана