Откривен узрок мучнина у трудноћи

Г.С.
Foto: Newsweek

До седам трудноћа од десет прате мучнине и повраћања. Код неких жена - између једне и три трудноће на 100 - ти симптоми могу бити озбиљни. То се назива трудничка хипермерза и најчешћи је разлог хоспитализације жена у прва три мјесеца трудноће.

Кејт Мидлтон, супруга принца Вилијама, на примјер патила је од тога у све три трудноће.

По резултатима истраживања, објављенима недавно у часопису "Натуре", у којем су сарађивали научници с Кембриџа, из Шкотске, Америке и Шри Ланке, мучнине и повраћања, озбиљна или не, посљедица су хормона који ствара фетус, протеина који се зове ГДФ15, преноси Н1.

Научници су доказали да је озбиљност тог проблема повезана с количином ГДФ15 који ствара фетусни дио плаценте и који заврши у крвотоку, те с осјетљивости на тај хормон.

Открили су да неке жене имају генски већи ризик, што је повезано са мањим нивоом хормона у крви и ткивима изван плода.

Исто тако, жене које имају насљедну болест крви, бета таласемију, због чега имају природно јако високе нивое ГДФ15 прије трудноће, имају мало или нимало мучнина.

"Дијете које расте у материци ствара хормон у количини на коју мајка није навикла. Што је осјетљивија на тај хормон, то ће бити болеснија", рекао је професор Стефен О’Раили, директор Института за метаболичке науке на Кембриџу, један од аутора истраживања.

Научници се надају да ће им то откриће помоћи да развију учинковите методе лијечења тог проблема, преноси "Н1".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана