Откривају стручњаци: Ово воће може да побољша ваше ментално здравље за свега четири дана

GS
Foto: FB

Јабука на дан, тjера доктора ван. И то је нешто што сви знамо. А сада једно воће пријети да јој одузме трон.

Тако јабука више није омиљено воће за одвраћање од посјета љекару: Новозеландски научници су открили да једење кивија може побољшати расположење за само четири дана, према студији објављеној у Бритисх Јоурнал оф Нутритион.

„Сјајно је за људе да знају да мале промјене у њиховој исхрани, попут додавања кивија, могу да утичу на то како се осјећају сваки дан“, рекао је коаутор студије Тамлин Конер, који предаје психологију на Универзитету Отаго, у саопштењу. .

Ови ефекти који побољшавају ментално здравље наводно су посљедица чињенице да је ово воће напуњено витамином Ц, за који је познато да подиже расположење и виталност, између осталих предности.

Да би тестирао наводне ефекте воћа на подизање расположења, тим „кивија“ је спровео експеримент исхране на 155 одраслих особа са недостатком витамина Ц.

Сваког дана током осам недјеља, учесници су добијали плацебо, додатак витамина Ц од 250 мг или два кивија, а затим су замољени да извјештавају о својој виталности, расположењу, квалитету сна и физичкој активности.

Истраживачи су открили да су и група витамина Ц и они који једу киви пријавили побољшано расположење, али само ова друга група је рекла да осјећају повећање успјеха.

Најбоље од свега, група кивија је наводно доживjела побољшање виталности и расположења за само четири дана са ефектима, који су достигли врхунац на око 14-16 дана.

„Наши учесници су имали релативно добро ментално здравље за почетак, тако да су имали мало простора за побољшање, али су ипак пријавили предности интервенција кивијем или витамином Ц“, рекао је главни аутор др Бен Флечер, који је спровео истраживање као део свог доктората у Отагу.

Научници су ове предности менталног здравља приписали горе поменутом високом садржају витамина Ц у кивију.

Занимљиво је да је учесницима давана сорта СунГолд, која је изнутра жута, а не зелена и наводно има три пута више витамина Ц од поморанџе и јагода, што се процењује на основу јестивог меса.

Флечер је рекао да резултати на крају показују како „оно што једемо може имати релативно брз утицај на то како се осјећамо“.

„Подстичемо холистички приступ исхрани и благостању, укључујући различите намирнице богате хранљивим материјама у вашу исхрану“, рекао је научник, а преноси Пост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана