Ослободите се стреса помоћу ових пет мириса

новости
Foto: pixabay

Редовно слушамо савјете како да се лишимо стреса или како да се смиримо у стресним ситуацијама. У том духу и ми вам доносимо начин који није трајно решење, али у кризним ситуацијама може да ублажи напетост.

Мириси цвијећа


Имате свој омиљени цвијет? Његов мирис нас може натјерати да заборавимо на све што се догађа око нас. Одједном сви пословни проблеми, рокови, неспоразуми и нервозе нестају… Мирис туберозе је интензиван, пријатан и опојан, баш као и фрезије или руже.


Лаванда


Мирисна медитеранска љепотица лаванда идеална је за умиривање тијела и ума прије одласка у кревет. Дјелује смирујуће, а од давнина је етерично лавандино уље састојак купки и крема за регенерацију коже. Није ријетко да лаванду због њеног јединственог мириса користи и парфемска индустрија. Незаобилазна је у декорацијама, па се тако користи за цвјетне аранжмане, венчиће, букете. Лаванда помаже опуштању, олакшавајући сан особама које мучи несаница, као и пацијентима који пате од болова изазваних мигренском главобољом. Научни докази сугеришу да употреба лаванде кроз ароматерапију помаже смиривању нервног система, помажући особама да се осјећају позитивније.


Цимет


Цимет је први зачин који нам падне на памет када се сјетимо празника, а то већини особа стави смјешак на лице. Његов мирис распршује стрес и побољшава расположење. Цимет је један од свестранијих и учинковитијих зачина с дугом листом здравствених добробити, укључујући и велике способности у борби с дијабетесом јер побољшава активност инсулина.
Редовним коришћењем цимета као додатка исхрани штите свој организам од прехладе и јачате кости. Његова љековитост долази до изражаја и код проблема с мучнином и повраћањем. Посипајте њиме своју јутарњу кафу - разбудићете се у трен ока и започети дан са осмјехом на лицу.


Аргуми


Цитрусно воће, као што су наранџа, лимун, мандарина, лимета, створено је за опуштање, утјеху и подизање нивоа енергије када су нам батерије на резерви. Често се користи у комбинацији с базним уљима за масажу. За инстантни аромаучинак огулите наранџу или мандарину па кору поставите на радијатор. У року секунде просторијом ће се проширити угодан и освјежавајући цитрусни мирис.


Чоколада


Ријетке су те особе чије очи не засвјетлуцају, а уста се рашире у кез када намиришу чаробну коцкицу чоколаде. Чоколада стимулише стварање ендорфина који нам даје осјећај ужитка и задовољства, а једнако тако она садржи серотонин, природни подизач расположења и антидепресив. Омиљени слаткиш садржи теобромин, кофеин и остале ступстанце које стимулишу организам, па се тако уз њу осјећамо буднијим и освјеженима.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана