Осамнаест милиона људи преживјело рак јер су открили ране знакове на вријеме

ГС
Foto: Илустрација

Током посљедње три деценије ризик од умирања од рака је опао дјелимично захваљујући напретку у технологији, људима који прате своје годишње прегледе и већој свијести о факторима ризика.

Према Америчком удружењу за истраживање рака, процјењује се да у Сједињеним Државама има 18 милиона преживјелих и очекује се да ће тај број порасти на 26 милиона до 2040. Занимљиво је примјетити да извјештај наводи да је у САД 1971. било само 3 милиона преживјелих од рака.

Док све више људи преживљава рак, он је и даље други водећи узрок смрти, преноси Б92.

 "Рани стадијум карцинома је обично ограничен на примарни орган поријекла и често се може лијечити комбинацијом или операцијом, третманом зрачењем и/или лијековима (тј. хемотерапија, имунотерапија или циљана терапија)", др Јанг Лу.

Др Лу наставља: ​​"Међутим, касни стадијум рака који се проширио изван примарног органа и у остатак тијела (иначе познат као стадијум 4 или метастатски рак) често се може лијечити само лековима (тј. хемотерапија, имунотерапија) али никада немојте бити у потпуности уклоњени из тијела јер ćе ћелије рака на крају развити отпорност на лијечење и довести до смрти као што је горе наведено."

Рак се може десити свакоме у било ком тренутку и препознавање знакова упозорења може бити питање између живота и смрти.Као и увијек, консултујте се са својим љекаром за савет, преноси Б92.

Рак је тако чест јер је квар биолошког процеса који се јавља хиљадама пута сваки дан у нашим тијелима.Када се ДНК оштети или неправилно копира како се ћелије деле, то може довести до неконтролисаног раста ћелија.Овај раст ткива доводи до тумора који се шире и утичу на способност органа да обављају виталне функције.

Људи би требало да знају када да посјете свог доктора ради прегледа рака. На основу старости, пола и начина живота, неопходно је да разговарате са својим лекаром о ризицима од рака и најбољим начинима за идентификацију раних знакова рака. 1 од 3 особе ће развити рак током свог живота, и може бити застрашујуће помислити да ћете можда морати да се суочите са дијагнозом рака једног дана. Али приступ личном ризику директно помаже да се ријеши проблем прије него што се појаве озбиљне компликације.

Можете помоћи у смањењу ризика од рака

Др Лу каже: "Препоручене процедуре скрининга за рак као што су мамографија и колоноскопија су кључне за откривање рака у најранијој могућој фази и лијечење када је још увијек излљчив. Пушење је такође повезано са повећаним ризиком од рака плућа и бешике, тако да не пушите или би престанак био ефикасан начин за превенцију".

Знајте за које врсте рака можете бити изложени на основу породичне историје, навика у исхрани, историје излагања токсичности и других опасности. Када идентификујете свој ризик од рака, имате више могућности да престигнете било коју болест кроз промјене у начину живота или одговарајућим лијековима. Генерално, најбоља превенција је здрав начин живота уз исхрану богату хранљивим материјама, адекватан сан и редовно вјежбање.

Неконтролисани фактори ризика

Томи Мичел, сертификовани породични љекар са холистичким стратегијама здравља, каже нам: "Као што свако ко се суочио са раком зна, болест може бити непредвидива и фрустрирајуће тешко спријечити. Док многи избори начина живота могу повећати ризик од рака, као што је пушење или прекомјерно излагање сунцу, неколико фактора је ван наше контроле. Старост је један од најважнијих фактора ризика за рак, а болест је чешћа код људи старијих од 50 година. Пол је такође значајан фактор ризика, са стопом рака већа код жена него код мушкараца.

Породична историја је још један важан фактор, јер људи са блиским рођацима који су имали рак имају већу вјероватноћу да сами развију болест. Коначно, раса и етничка припадност такође могу играти улогу, при чему су одређене групе у већем ризику за одређене врсте рака. Иако не можемо увијек да контролишемо наше факторе ризика за рак, свијест о овим факторима може нам помоћи да будемо опрезнији у погледу раног откривања и лијечења."

Знаци рака се често пропуштају

Др Мичел каже: "Сви смо били тамо. Бавите се својим свакодневним послом када одједном добијете осјећај да вам тоне у стомаку. У почетку покушавате да га избришете. све, нема разлога за бригу. Али што више размишљате о томе, постајете увјеренији да нешто није у реду. Сви знакови су ту, од понашања оних око вас до тога како се чини да се универзум уротио против вас. То је језив осјећај, али нажалост, то је онај који сви добро познајемо. Када сумњате да нешто није у реду, често је најбоље да верујете својим инстинктима и предузмете акцију. На крају крајева, боље је бити сигуран него жалити."

Др Лу наводи: "Један уобичајени симптом рака дебелог цријева је крв у столици. Ако се то ипак деси, препоручио бих да обавијестите свог љекара примарне здравствене заштите како би он на одговарајући начин могао да утврди да ли је потребно додатно порадити на томе са колоноскопијом."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана