Осам знакова да организму недостаје цинк

ГС
Foto: Илустрација

Како би наше тијело правилно функционисало, потребне су му и довољне количине минерала цинка. Сазнајте у којој га храни има највише и који су знакови да га у организму недостаје.

Минерал цинк један је од пет најважнијих минерала за људско тело, уз гвожђе, калцијум, магнезијум и калијум. Цинк има неколико важних улогу у организму, између осталог, допроноси когнитивним способностима и памћењу и помаже тијелу у производњи важног хормона штитне жлијезде – Т3, преноси б92.

Цинк доприноси бољем раду имунолошког система, деоби ћелија, бржем зарастању рана и обнављању ткива те уопштено расту и развоју човјека, због чега је важно да труднице узимају довољне количине овог вриједног минерала.

Цинк је један од пет најважнијих минерала

Шкољке су један од најбољих извора цинка, а садрже и обиље селена који доприноси синтези хормона штитњаче. Да бисте у организам уносили довољно свих храњивих материја, правило број један је да што чешће конзумирате различите врсте тамнозеленог лиснатог поврћа.

Различите врсте житарица такође су богате минералима, а одличан су извор и јаја и алге. Додатне количине цинка могу се уносити и помоћу додатака исхрани.

Иако тело не захтева велике количине цинка, може се догодити да га у организму недостаје. Људско тијело нема способност похрањивања резервних количина цинка што значи да је важно редовно уносити довољне количине кроз храну.

Недостатак цинка може се манифестовати у облику:

1. акни, екцема, суве коже која се перута, себореичног дерматитиса или алопеције

2. неспецифичне оралне улцерације или белог слоја на површини језика

3. респираторних и гастроинтестиналних проблема

4. губитка апетита

5. летаргичности

6. губитка косе

7. спорог зарастања рана

8. опадања косе

С обзиром на то да се цинк добијен из меса у тијелу апсорбује пуно делотворније, вегетаријанцима се препоручује конзумација већих количина махунарки, соје, пасуља, орашастог воћа и прехрамбених производа од целих житарица.

Десет намирница које садрже највеће количине цинка:

1. Месо (нарочито црвено, али и даље га треба јести у умјереним количинама)

2. Шкољке (ракови, шкампи)

3. Махунарке

4. Семенке (конопље, лана, бундеве или тиквице)

5. Орашасто воће (пињола, кикирики, индијски орашчићи и бадеми)

6. Млијечни производи (сир, млеко)

7. Јаја

8. Цијеле житарице

9. Неке врсте поврћа (кромпир, грашак, кељ)

10. Тамна чоколада

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана