Осам разлога зашто је шетња боља од одласка у теретану

GS
Foto: X.com

Вјежбање је важан дио сваке рутине када је у питању мршављење, али такође помаже и да се смањи ризик од озбиљних болести као што су коронарна болест срца, мождани удар и дијабетес типа 2. Међутим, проналазак времена за одлазак у теретану није увијек лак задатак, па иако већина нас зна колико је вјежбање добро за наше физичко и ментално здравље, између одласка на посао, прављења вечере и подизања дјеце, може бити тешко да се испланирати тај један сат за вјежбање.

А да бисте смршали, морате да сагорите више калорија него што их конзумирате, што је познато и као недостатак калорија, а само редовно вјежбање може да вам помогне да убрзате метаболизам - што вам онда може помоћи да брже изгубите тежину.

Међутим, како се испоставило, не морате да издвојите читаво богатство за мјесечно чланство за теретану да бисте добили адекватну вјежбу. У ствари, ходање заправо може да убрза ваш метаболизам више од одласка у теретану.

Ово је осам бенефита шетње у односу на одлазак у теретану.

Нема опреме

Можда је и највећа предност ходања то што вам више није потребна посебна опрема за вјежбање, јер све што вам је потребно је добар пар патика. Осим тога, ходање не исцрпљује тијело колико активни спортови, а чак можете да имате осјећај као да вам тијело није претрпјело никакве промјене. Иако то, у ствари, уопште није тачно – јер већ након прве шетње можете бити сигурни да сте покренули свој метаболизам, а за то вам уопште није потребно да будете натопљени знојем.

Општи опоравак тијела

Поред свих других предности, ходање доприноси интензивном кретању крви кроз крвне судове, чиме се обогаћују сви унутрашњи органи, без изузетка, великом количином кисеоника. А то, наравно, има благотворно дејство на цијело тијело. Ако стекнете навику да шетате увече, врло брзо ћете примијетити како вам се опште стање поправља. Прво ћете смирити главобоље, а потом и болове у зглобовима, а активна циркулација крви ће помоћи развој запуштених мишића.

Дубок сан

Ходање обезбјеђује здрав сан. Ако патите од несанице, вечерња шетња је управо оно што вам је неопходно. Удисање свјежег ваздуха прије спавања, чак и на малом градском тргу, добро је за потпуно опуштање организма, а презасићеност кисеоником може да изазове чак и јаку поспаност. Дакле, након дуге лежерне шетње обезбијеђен вам је здрав, чврст сан и пријатно буђење.

У здравом тијелу здрав дух

Шетња је савршен начин да се опустите. Лагано ходање је одличан начин да "очистите" главу од лоших мисли. Штавише, на ум благотворно дјелује не толико само ходање, већ контемплација онога што се дешава око нас. Монотони покрети очију омогућавају вам да синхронизујете рад десне и лијеве хемисфере мозга, чиме се умањује напетост која настаје као резултат емоционалног шока, негативних мисли, опсесија… Као резултат тога, рад нервног система постаје све бољи.

Боље од вјежбања

Редовне шетње могу у потпуности да замијене спорт. Ходање је доказано средство за мршављење које нема контраиндикације и погодно је за све, без обзира на године. Што се тиче ефикасности, ходање није инфериорно у односу на трчање, али за разлику од њега, нема контраиндикација и много је сигурније за здравље.

Добро расположење

Ходање може да користи не само вашем физичком стању, већ и психичком. Људи који су престали да возе на посао и почели да пјешаче или возе бицикл до свог радног мјеста осјетили су видно побољшање у свом општем стању. Ходање покреће ослобађање хормона среће који се називају ендорфини. Након шетње, сигурно ћете осјетити да вам се расположење поправило.

Побољшање функције мозга

Стручњаци су открили да 40-45 минута брзог хода дневно побољшава вјештине размишљања код људи старијих од 60 година, јер таква физичка активност побољшава доток крви у мозак. Ходање такође може да успори опадање броја ћелија у хипокампусу, дијелу мозга који обрађује памћење и емоције. Што се тиче млађих шетача, они на овај начин спречавају проблеме са можданом активношћу.

Продужење живота

Доказано је да ако ходате више од три километра дневно, ризик од пријевременог умирања значајно опада. Да бисте продужили живот, није потребно одустати од укусне хране и пића, довољно је да сваки дан посветите вријеме шетњи, која је много мање исцрпљујуће од трчања или вјежбања у теретани, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана