Осам навика због којих можете изгледати старије него што јесте

ГС
Foto: Илустрација

Ево осам штетних навика због којих можете изгледати старије него што јесте.

1. Стално пијете са сламком

Сламке могу бити штетне за лице јер њихово често кориштење зна резултирати стварањем малих бора око усана.

Осим тога,  стезање истих мишића лица с временом ће пореметити колаген у кожи због чега бисте се могли чинити старијима него што доиста јесте.

2. Једете пуно слаткиша и колача

Колачи и други слаткиши често имају висок садржај доданих шећера и масти, што придоноси дебљању и лошем оралном здрављу.

Ова навика може убрзати старење, јер се након претјеривања с таквом храном осјећате уморно и подбуло, а онда изгледате старије.

3. Не спавате довољно

Према неким истраживањима, спавате ли сваку ноћ мање од 7 сати то може скратити ваш животни вијек и учинити да се осјећате (и изгледате) старијима него што јесте.

Наиме, недостатак сна исцрпљује менталну и физичку издржљивост потребну за испуњење дневних обвеза, и то до те мјере да се приватни и професионални напредак чине јако великим изазовом.

Осим тога, хронична неиспаваност штетно дјелује на цијело тијело, посебно на срце, мозак и тонус мишића.

4. Не носите сунчане наочале

Иако вам се вањска свјетлост можда не чини изнимно јаком, увијек бисте требали носити сунчане наочале. Учестало шкиљење при интензивном свјетлу убрзава стварање ситних бора око очију, као и оних на челу, а то ће вас учинити старијима.

Осим тога, дуготрајно излагање Сунцу или соларију зна узроковати пигментацијске неправилности на кожи, посебно на подручју око очију.

5. Држите се неке брзе дијете

Брзе дијете, упркос својој привлачности, никад нису добра идеја. То није трајно рјешење. Брза дијета може учинити да се осјећате старије јер снижава ниво енергије у тијелу, отежава вам способност фокусирања и изазива тјескобу.

Уз то, неспособност коже да правилно реагира на нагло смањење тјелесне тежине, такође, може узроковати боре и опуштеност коже по цијелом тијелу па тако и на лицу. Идеално је тједно изгубити између 500 г и 1 кг.

6. Не одвајате вријеме за себе

Иако се то у данашње вријеме убрзаног начина живота чини као немогућа мисија, изузетно је важно пронаћи времена за себе. Уведите у живот мале дневне рутине које вас веселе, попут писања дневника прије спавања или одласка на вечерње трчање.

Ова мала дјела љубави према самоме себи значајно придоносе осјећају задовољства, а тиме позитивно дјелују и на ваш физички изглед.

7. Не вјежбате довољно

Недостатак физичке активности један је од најбржих начина старења тијела. Прошећите, идите у теретану или вјежбајте јогу барем три пута седмично како бисте се ослободили напетости и изгледали младолико.

8. Не бринете о кожи лица

Сваке ноћи кожа се регенерише, а на вама је да јој помогнете у томе. Ако није чиста, регенираће се спорије, а то ће резултирати бржем настанку бора. 

Важно је и наношење хидратантне, храњиве креме прије одласка на спавање, преноси Брајт Сајд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана