Орах је веома здрав, али будите опрезни, не препоручује се свима

GS
Foto: Arhiva

Орах је пун витамина и корисних супстанци као што су цинк, гвожђе, кобалт, витамини А, Е и Ф, билљни протеини и јод. Све ово омогућује му да буде наш савезник код недостатка витамина, анемије, болести кардиоваскуларног система, система за варење, стреса, успореног метаболизма и дисфункције штитне жлезде.

Међутим, не односи се све на плод. Некад су лијековите тинктуре направљене од љуске или унутрашњих преграда ораха.

Љековита својства ораха: Предности за мушкарце

Позитиван ефекат ораха на репродуктиван систем мушкараца открили су стари Грци. Орах садржи супстанце које повећавају природну производњу тестостерона, главног мушког хормона. Да бисте подстакли производњу тестостерона конзумирајте 100 г згњечених ораха са 1 кашиком природног меда. Да бисте побољшали ефекат, орахе потопите у воду, а потом сачекајте да се осуше. Ова мешавина ће побољшати квалитет сперме, појачати либидо и спречити упалу простате.

Предности ораха за жене

Ораси су веома корисни и за здравље жена. Редовно конзумирајте орахе након операције, прије и послије порођаја, као и током менструације. Ораси чине да се тело брже опоравља од губитка крви. Осим тога, он спријечава проширене вене, али и нагле промјене расположења. Поред тога, жене боље подносе стрес. Лијек од преграда ораса је користан за миоме материце, а орахе можете конзумирати и у трудноћи.

Контраиндикације коришћења ораха

Иако ораси имају низ позитивних својства, они могу да направе и штету. Особе са следећим стањим треба да избјегавају уношење ораха.

Гојазност

Ораси су висококалорични, па особе које су гојазне могу само погоршати проблем.

Алергије

Постоји већи број људи који су алергични на неку компоненту из ораха. Веома је важно да препознате симптоме како бисте прекинули конзумацију. Општа слабост и малаксалост су један од симптома, преноси Глас Јавности

Повећан ниво згрушавања крви

Уколико имате проблем са згрушавањем крви, онда избегавајте орах јер би он могао да изазове тромбозу.

Погоршано стање болести система за варење

Код цревних болести и упале панкреаса, требало би да производ избаците из употребе.

Кожне болести

Чак и мала доза ораха може изазвати осип и повећати свраб коже.

Ораси су здрави ако се узимају умјерено. Прекорачење дневне дозе (50г) ће лоше утицати чак и на стање здраве особе. Такође, пазите на свежину производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана