Оптимално вријеме спавања - благотворно за срце

Срна
Оптимално вријеме спавања - благотворно за срце

ЛОНДОН - Оптимално вријеме за спавање - између 22.00 и 23.00 часа - повезано је са бољим здрављем срца, кажу истраживачи који су проучавали 88.000 добровољаца.

Тим који стоји иза рада истраживачке агенције “УК Биобанк” вјерује да синхронизација сна у складу са унутрашњим тјелесним сатом може објаснити пронађену повезаност са смањеним ризиком од срчаног и можданог удара.

Природни 24-часовни ритам тијела важан је за добробит и будност. Такође, може утицати и на крвни притисак.

Истраживачи су прикупили податке о времену спавања и буђења током седам дана користећи уређај налик ручном сату који су носили волонтери. Пратили су шта се дешавало волонтерима када је ријеч о њиховом срцу и циркулацији у просјеку шест година.

Нешто више од 3.000 одраслих развило је кардиоваскуларне болести.

Многи од тих случајева били су код људи који су отишли ​​на спавање касније или раније од “идеалног” од 22.00 до 23.00 часа.

Истраживачи су покушали да сагледају друге факторе за које се зна да утичу на срчани ризик особе, као што су старост, тежина и ниво холестерола, али наглашавају да њихова студија не може доказати узрок и посљедицу.

Аутор студије др Дејвид Планс, који ради са здравственом организацијом “Хума”, рекао је резултати сугеришу да је већа вјероватноћа да рани или касни одлазак у кревет може пореметити радни сат, са негативним посљедицама по кардиоваскуларно здравље.

“Најризичније вријеме је било послије поноћи, потенцијално зато што може смањити вјероватноћу да видите јутарњу свјетлост, што ресетује тјелесни сат”, рекао је он.

Довољно сна је важно за опште благостање, као и за срце и здравље циркулације, а већина одраслих би требало да одржава седам до девет сати сна по ноћи, пише Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана