Опрезно са „парацетамолом“ код лица са високим крвним притиском

Срна
Foto: Илустрација

ЕДИНБУРГ- Особе са високим крвним притиском које дуже узимају "парацетамол" могу повећати ризик од срчаног и можданог удара, показује студија.

Љекари би требали да размишљају о ризицима и користима за пацијенте који овај лијек узимају много мјесеци, кажу истраживачи са Универзитета у Единбургу.

Они истичу да је безбједно узимање овог лијека против болова за главобољу и грозницу.

Други стручњаци кажу да је потребно истраживање на више људи током дужег периода да би се потврдили налази.

"Парацетамол" се широко користи широм свијета као краткорочни лијек за болове, али се, такође, прописује за лијечење хроничног бола, упркос мало доказа о његовој користи за дуготрајну употребу.

Пола милиона људи, један од сваких 10, у Шкотској добило је овај лијек против болова на рецепт 2018. године.

Висок крвни притисак погађа једну од сваке три особе у Великој Британији.

Студија је пратила 110 добровољаца, од којих је двије трећине узимало лијекове за висок крвни притисак или хипертензију.

У насумичном испитивању, од њих је затражено да узимају један грам "парацетамола" четири пута дневно током двије седмице - уобичајену дозу за пацијенте са хроничним болом - а затим лажне пилуле или плацебо још двије седмице.

Испитивање је показало да "парацетамол" повећава крвни притисак, "један од најважнијих фактора ризика за срчане и мождане ударе" - много више од плацеба, рекао је клинички фармаколог из Единбурга професор Џејмс Дир.

Истраживачи савјетују љекаре да код пацијената са хроничним болом започну са што нижом дозом "парацетамола" и пажљиво прате оне са високим крвним притиском и ризиком од срчаних обољења.

Артритис је један од највећих узрока хроничног бола у Великој Британији. Добротворна организација "Версус артритис" саопштила је да су потребни безбједнији лијекови за лијечење бола, као и друга помоћ, као што је подршка менталном здрављу и подстицај да се буде физички активан, наводи Би-Би-Си.

"Ако сте забринути због ризика од лијекова против болова, требало би да разговарате са здравственим радником да бисте истражили своје могућности", каже Бењамин Елис, консултант реуматолог у "Версус артритису".

Главни истраживач Јан Мекинтајер, консултант за клиничку фармакологију, рекао је да овдје није ријеч о краткотрајној употреби "парацетамола" за главобоље или грозницу, што је, наравно, у реду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана