Опрез: Ово воће може утицати на неке лијекове

GS
Опрез: Ово воће може утицати на неке лијекове

Освјежавајућа кришка грејпфрута или чаша сока од грејпфрута могу имати бројне добробити јер је у питању воће које богато витаминима А и Ц и корисним минералима попут калијума.

Но, такође треба знати да ово популарно воже може утицати на д‌јеловање одређених лијекова, пише ИФЛ Science, наводећи да се ради о лијековима који се користе за лијечење високог холестерола, тјескобе и депресије, срчаних проблема и одбацивања пресађеног органа.

Како на ове лијекове утјече конзумација грејпфрута? На два начина.

Превелика количина лијека

Наиме, код одређених лијекова конзумација грејпфрута може резултирати абнормално високим нивоима лијека у крвотоку. Учинак конзумације грејпфрута може варирати међу појединцима, али у неким случајевима, ниво лијека која заврши у крвотоку може имати озбиљне нуспојаве.

На примјер, у једној студији случаја, пацијент који је био на трансплатацији јетре и узимао је лијек такролимус како би смањио ризик од одбацивања органа, завршио је у болници с акутном дисфункцијом бубрега.

Утврдило се да је појео 1,5 килограма мармеладе током седам дана, а испоставило се да половину састава мармеладе чинио грејпфрут.

Као резултат тога, пацијент је имао 326 до 592 посто већу концентрацију лијека у крвотоку него што је требала бити, што је довело до учинака уочених у бубрезима.

Премала количина лијека

С друге стране, код појединаца ово воће може резултирати премалом количином лијека у тијелу. Један од најчешћих лијекова на који грејпфрут може овако утицати јест фексофенадин, врста антихистаминика који се користи за лијечење пелудне грознице и копривњаче.

Посљедица тога је да лијекови попут фексофенадина могу на крају бити мање д‌јелотворни него што би требали бити.

У коначници, ако нисте сигурни хоће ли грејпфрут утицати на ваш лијек, провјерите што пише у упутама о лијеку или се обратите свом љекару или фармацеуту, преноси Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана