Опрез: Ових пет суплемената могу оштетити ваше бубреге

Б92
Foto: Илустрација

Познато је да суплементи служе да надокнаде недостатак одређених хранљивих материја и тако побољшају наше здравље, али оно што није толико познато јесте да их не треба узимати без препоруке стручњака.

Клинички консултант Хави Нго-Хамилтон каже да многи људи мисле да суплементи не могу да нашкоде само зато што потичу из природних извора и што су лако доступни у слободној продаји. Она упозорава да многи дијететски суплементи могу изазвати оштећење бубрега.

"Најбоља ствар коју можете да урадите да бисте избЈегли непријатне или чак опасне интеракције са лијековима је да питате свог лјекара или фармацеута прије него што узмете било какве суплементе", каже он.

Међутим, она напомиње да постоји неколико додатака који се обично повезују са проблемима бубрега и да познавање оних који ће највјероватније изазвати штету може вам помоћи да избегнете озбиљне здравствене проблеме.

Куркума

Куркума се често користи због својих антиинфламаторних својстава. Међутим, требало би да избјегавате узимање великих доза куркуме ако имате историју проблема са бубрезима, укључујући камен у бубрегу. Куркума садржи оксалат, који се везује за минерале и може повећати ризик од камена у бубрегу.

Витамин Ц

Такође је важно избјегавати велике дозе витамина Ц. Иако је дневна препоручена количина 75 мг за жене и 90 мг за мушкарце, према Клиници Мејо, многи људи додају дозе од 1.000 мг, што је знатно изнад дневних потреба. Вишак витамина Ц се излучује као оксалат, који може да формира камење у бубрегу, а висока, токсична доза витамина Ц може изазвати хипероксалурију и компликације као што је акутна повреда бубрега.

Витамин Д

Узимање витамина Д може негативно утицати на бубреге. Суплементи витамина Д могу да ступе у интеракцију са фосфатима који садрже алуминијум, који се често користе код пацијената са хроничном болешћу бубрега за снижавање нивоа фосфата у крви. Због тога витамин Д може довести до штетних нивоа алуминијума код људи са хроничном болешћу бубрега.

Калцијум

Такође се препоручује избјегавање високих доза калцијума, посебно ако га узимате са витамином Ц. То је зато што се калцијум излучује урином, а већина камена у бубрегу је састављена од калцијума и оксалата. Међутим, узимање магнезијума и витамина Б6 може помоћи да се неутралишу ефекти суплемената калцијума, али морате бити под надзором лекара.

Калијум

Додаци калијума су доступни у слободној продаји, али не би требало да их узимате свакодневно осим ако вам то не препише ваш лјекар. Хиперкалемија изазива мучнину, повраћање, грчеве мишића, слабост и умор. Тешка хиперкалемија може изазвати проблеме са срчаним ритмом, па чак и смрт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана